ENERGI

Verdens dypeste energibrønn skal gi kokvarm bergvarme til samme kostnad som vindkraft

I Finland er de i ferd med å ferdigstille en energibrønn som neste år kan levere 40 MW.

Enhanced geothermal system: Når man har kommet til bunnen av brønnen stimuleres det oppsprukne, men tørre granittfjellet ved å pumpe ned vann slik at det etablers et kunstig reservoar. Det er ikkedet samme som fracking som utvider sirkulasjonssystemet for å hente ut olje og gass i sedimentære bergarter.
Enhanced geothermal system: Når man har kommet til bunnen av brønnen stimuleres det oppsprukne, men tørre granittfjellet ved å pumpe ned vann slik at det etablers et kunstig reservoar. Det er ikkedet samme som fracking som utvider sirkulasjonssystemet for å hente ut olje og gass i sedimentære bergarter. Foto: St1
11. sep. 2019 - 09:01

Bergvarme er noe vi forbinder med Island. Riktignok har vi tusenvis av borehull her i landet som forsyner bergvarmepumper med vann på noen plussgrader, men når vannet skal være varmt nok til å kjøres rett inn i et fjernvarmeanlegg, må det mye mer til. På Island er det lett. Da skal man ikke langt ned i den vulkanske øya før vannet koker. Slik er det ikke i Norden ellers. Da må man mye dypere.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.