Bergvarme

Verdens dypeste energibrønn skal gi kokvarm bergvarme til samme kostnad som vindkraft

I Finland er de i ferd med å ferdigstille en energibrønn som neste år kan levere 40 MW.

Enhanced geothermal system: Når man har kommet til bunnen av brønnen stimuleres det oppsprukne, men tørre granittfjellet ved å pumpe ned vann slik at det etablers et kunstig reservoar. Det er ikkedet samme som fracking som utvider sirkulasjonssystemet for å hente ut olje og gass i sedimentære bergarter.
Enhanced geothermal system: Når man har kommet til bunnen av brønnen stimuleres det oppsprukne, men tørre granittfjellet ved å pumpe ned vann slik at det etablers et kunstig reservoar. Det er ikkedet samme som fracking som utvider sirkulasjonssystemet for å hente ut olje og gass i sedimentære bergarter. (Foto: St1)

I Finland er de i ferd med å ferdigstille en energibrønn som neste år kan levere 40 MW.

Bergvarme er noe vi forbinder med Island. Riktignok har vi tusenvis av borehull her i landet som forsyner bergvarmepumper med vann på noen plussgrader, men når vannet skal være varmt nok til å kjøres rett inn i et fjernvarmeanlegg, må det mye mer til. På Island er det lett. Da skal man ikke langt ned i den vulkanske øya før vannet koker. Slik er det ikke i Norden ellers. Da må man mye dypere.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå