OLJE OG GASS

–Venter på svar om oljefunn i Brasil

Brønnen ble boret med boreskipet Stena Drill Max.
Brønnen ble boret med boreskipet Stena Drill Max. Bilde: Stena Drilling
Ole K. Helgesen
24. feb. 2010 - 09:55

Repsol og Statoil har funnet olje på dypt vann utenfor Brasil. Det spanske selskapet som er operatør for funnet sier til Teknisk Ukeblad at selskapet har store forhåpninger til dypvannsområdene i Brasil, men at det er for tidlig å si noe om akkurat denne brønnen.

–Før vi kan si noe om størrelsen på funnet må vi analysere resultatene og gjennomføre brønnstrømtester. Disse testene tar vanligvis noen måneder, så jeg tror ikke vi kan offentliggjøre noen ressursestimater før til sommeren, sier informasjonssjef i Repsol, Kristian Rix.

Stort potensial

Han sier presaltstrukturene utenfor Brasil har et stort potensial med gode muligheter for store funn. Både Repsol og Statoil har vært tidlig ute med å skaffe seg tilgang til noen av verdens kanskje mest spennende offshoreområder.

De siste årene har det blitt gjort flere enorme funn i presaltstrukturene som ligger 3000 til 5000 meter under havbunnen. Foreløpig er det funnet ni store oljefelt i disse strukturene. De mest kjente er Tupi, Jupiter, Bem-te-vi og Carioca, som eksperter mener inneholder til sammen 50-80 milliarder fat olje.

Men de er svært krevende å utvinne. Det ligger tykke saltlag over oljen og reservoarene inneholder gass med mye CO2.

Utfordrende boring

Repsol og Statoils letebrønn i blokken C-M-539 ble boret på 2667 meters havdyp, og reservoaret ligger på 6583 meters dybde. Rix forteller at boringen gikk smertefritt.

–Brønnen ble boret med Stena DrillMax som er et av verdens mest avanserte boreskip. Og det har hatt stor suksess med boringer både i Brasil og i Mexicogulfen. Vi jobbet hardt for å få leid inn akkurat dette boreskipet nettopp for å kunne gjennomføre utfordrende boringer.

Enorme ressursanslag

Letebrønner på pre salt-feltene har en enorm suksessrate, og totalanslaget for presalt-oljereservene er på over 50 milliarder fat.

Brasil stoppet å selge konsesjoner i presalt-områdene etter at de ble oppdaget i 2007. Siden har myndigheter arbeidet med lovverk og reguleringer for området.



Saken ble endret 26. februar kl. 13.24 etter at Repsol ville understreke at det ikke var dette spesifikke feltet selskapet snakket om da det hevdet at det var stor sannsynlighet for utbygging.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.