KRAFT

Velter milliardregning over på strømkundene

SLIPPER UNNA: Norske Skog slipper å betale for elsertifikatene, mens vanlige forbrukere må plukke opp regningen. Bildet er tatt på Norske Skogs fabrikk på Skogn.
SLIPPER UNNA: Norske Skog slipper å betale for elsertifikatene, mens vanlige forbrukere må plukke opp regningen. Bildet er tatt på Norske Skogs fabrikk på Skogn. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
5. mai 2011 - 13:11
Vis mer

I vinter truet Norske Skog med å legge ned alle sine fabrikker hvis de ikke slapp å betale for elsertifikatene. Samtidig truet Yara med å satse i Sverige istedenfor i Norge hvis ikke unntaksreglene for elsertifikater ble like i de to landene. Norge og Sverige planlegger å innføre et felles marked for elsertifikater fra årsskiftet.

Norske Skog opplyste at de ville få en ekstraregning på opptil 3 milliarder kroner i perioden fra 2012 til 2035 hvis de ikke fikk unntak, mens Yara anslo ekstrakostnaden til 650 millioner kroner.

Les også: Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

Taus om konsekvensene

I forslaget til lov om elsertifikater som regjeringen sendte over til Stortinget like før påske, snudde regjeringen, og lovte samme unntaksbetingelser for den kraftintensive industrien som i Sverige.

DEBUT: Statssekretær Eli Blakstad i Olje- og Energidepartementet snakket til en samlet energibransje for første gang i dag. - Vi er avhengig av utlandet, sier hun.
I forslaget til lov om elsertifikater som regjeringen sendte over til Stortinget like før påske, snudde regjeringen, og lovte samme unntaksbetingelser for den kraftintensive industrien som i Sverige. FORSVARER UNNTAKET: Statssekretær Eli Blakstad i OED. Øyvind Lie

Men statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet vil verken gi noe anslag over hvor mange GWh industriforbruk som slipper eller hvor store utgifter som med lovforslaget nå veltes over på vanlige forbrukere sammenlignet med forslaget som var på høring. Hun vil ikke kommentere Norske Skogs og Yaras beregninger. Det tar utgangspunkt i en sertifikatpris på 25 øre/kWh, som er et høyt anslag.

– Beregningsmodellene og antall TWh går vi ikke ut med, det har vi ikke gjort, og det gjør vi ikke heller. Men det vil bli høyere pris for folk flest. Vi er ikke ferdig med forskriften ennå, den blir klar i løpet av våren, sier Blakstad.

Les også: Norske Skog slipper å kjøpe sertifikater

Har regnet

– Men dere har regnet på dette?

– Ja, selvfølgelig, sier Blakstad.

Hun vil heller ikke gi eksempler på bedrifter som slipper unna elsertifikatkostnaden i lovforslaget, men som måtte ha betalt hvis forslaget som var til høring var blitt vedtatt.

Les også: Krever svar om elsertifikater

Opprørte huseiere

Huseiernes Landsforbund er opprørt over at den kraftintensive industrien slipper unna.

Dag Refling - Utredningssjef i Huseiernes Landsforbund
Huseiernes Landsforbund er opprørt over at den kraftintensive industrien slipper unna. OPPRØRT: Dag Refling i Huseiernes Landsforbund. Rikke Åserud

– Hvis man mener alvor med å drive miljøpolitikk, må alle være med å dra lasset. Industrien tror de har en gudgitt rett til å få gavepakker hele tiden. Jeg synes det er ganske drøyt og mer enn frekt, sier forbundets utredningssjef Dag Refling.

– Hvis man mener industrien har behov for mer penger til å finansiere sin ordinære drift, må man gjerne støtte industrien. Men å gjøre det på denne måten, sender en uforholdsmessig stor del av regningen til oss sluttforbrukere, sier han videre.

Les også: – Frekt at industrien slipper elsertifikater

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Spesielt hemmelighold

Han har heller ingen sans for regjeringens hemmelighold.

– Det litt spesielt, det virker som de satser på at dette skal bankes gjennom uten motforestillinger, sier Refling.

Også Forbrukerrådet er kritisk til at den kraftintensive industrien slipper sertifikatene.

– Jeg synes ikke noe om at forbrukerne må betale en større del av en sånn regning, sier fagdirektør for bolig, Torgeir Øines.

Les også: Vil ha industri å selge kraft til

Forsvarer unntaket

Blakstad forsvarer avgjørelsen.

– Det som er viktig for oss er å gi like konkurransevilkår for kjemisk industri, metallindustrien og treforedlingsindustrien. Vi er på lik linje med Huseiernes Landsforbund opptatt av å øke energiproduksjonen for å oppnå en lavere energipris. Sertifikatsystemet er viktig for å øke andelen fornybar energi i Norge, sier statssekretæren.

Les også: – Norske Skog må slippe elsertifikatene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.