TANTE OLGA SITTER i sin stue og fryser. Hun tør ikke sette varmeovnene på fullt, det koster for mye. Og så har jo selveste energiministeren sagt vi må spare strøm, ellers blir det strømrasjonering. Hvordan kan de rike energiselskapene være så hjerterå?
Strømprisen har skutt i været, og vil stige enda mer. Over en krone pr. kilowattime er sensasjonelt høyt i et land som er vant til å betale under en tredel. Nordmenn har reagert med vantro. Hvordan kan myndighetene tillate slike ublu priser?
Hver dag kommer det nye historier om hvor mye mer forbrukerne må ut med i året til strøm. Kraftprodusentene får skylda. De har sikkert trikset med vannmagasinene slik at de kan presse opp prisen. De trengte ikke eksportere så mye kraft sist sommer. Isteden skulle de heller spart vannet i magasinene til gode nordmenn når vinterkulda satte inn?
Norge opphørte i november som et strømparadis i en verden av høye strømpriser. Det måtte skje før eller siden for prishoppet burde ikke overraske noen som har fulgt kraftbransjen de siste årene.
To fundamentale forhold har skapt denne situasjonen vi nå er i: Norge produserer hvert år mindre kraft enn vi bruker. Det i seg selv burde få noen varselklokker til å ringe. Dessuten sløser nordmenn med strømmen både hjemme og på jobben. Lavere tilbud og høyere etterspørsel gir høyere pris. Markedet fungerer altså perfekt.
Ingenting kan være bedre for det norske samfunnet enn at:
Ola og Kari Nordmann bruker elektrisk energi mer fornuftig
alternative energiformer blir lønnsomme
Naturkraft kan hente frem planene om gasskraftverk
kraftprodusentene blir stimulert til å bygge småkraftverk og oppgradere eldre verk.
Det verste som kan skje nå er at vi får en mild periode slik at kraftprisene synker raskt igjen. Da er læreeffekten minimal. Holder prisene seg høye frem til neste sommer, får vi forhåpentligvis startet bygging av nye kraftverk samtidig som vi bruker energien mer fornuftig.
Tante Olga vil uansett få strømmen sin. Dersom pensjonen er for liten, får vi heller finne et system som hjelper dem med dårligst råd.
Ha en varm jul.
Markedet fungerer perfekt