KARRIERE

Velger trygg jobb i utskjelte NVE

Jannicke Nilsen
10. nov. 2008 - 07:16

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer mindre kniving om å beholde nøkkelpersonell i tiden som kommer.

I disse tider er det mange som flytter en sikker, statlig jobb over på pluss-siden, når de skal velge framtidig arbeidsgiver.

Velger trygt

– Mange av de jeg studerte med valgte å bli konsulenter i det private næringslivet og tjener helt sikkert mer enn meg, men jeg er opptatt av å ha en trygg jobb. Lønn er ikke utgangspunktet for hva jeg vil drive med, sier Dorthea Kvisler (28) i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Med master i økonomi og ressursforvaltning fra universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), er hun blant de 16 nyansatte kvinnene som har strømmet til NVEs konsesjons- og tilsynsavdeling i 2008.

Totalt har avdelingen fått 34 nye ansatte. Dermed har den pressete avdelingen est ut med 50 prosent bare i år.

Les også:

Stort arbeidspress

Hundrevis av nye søknader innen vindkraft, vannkraft, kraftkabler og andre energirelaterte oppgaver, har ført til stort arbeidspress i avdelingen.

Her innvilges blant annet alle konsesjoner – eller avslag – på ny kraftproduksjon i landet.

Kritikken mot NVE som flaskehals for energibransjen har vart i flere år, men økte bevilgninger fra regjeringen sikret 16 nye stillinger i konsesjons- og tilsynsavdelingen i 2008.

På to år har avdelingen fått totalt hele 54 nye ansatte, inkludert nyansettelser, vikariater og ulike engasjement.

Les også: 9 tips til deg med IT-panikk

Lærer energibransjen

Kollega Inger Helene Waagaard (26) har samme bakgrunn som Kvisler, og pekte ut NVE som aktuell arbeidsgiver allerede under studietiden.

– Jeg fordypet meg i energiøkonomi og visste jeg ville ha en jobb i energibransjen. NVE er perfekt for meg som nyutdannet, her får jeg oversikt over bransjen og lærer hvordan den fungerer som helhet. I tillegg blir man kastet rett ut i arbeidsoppgavene fra dag én, sier Waagaard.

Ifølge avdelingsleder Rune Flatby er det ikke høy turnover som gir det store antall nyansatte.

Ikke dramatisk

– Vi har hatt noen utskiftninger, men vi har ikke dramatisk høy turnover i konsesjons- og tilsynsavdelingen. Vi har vokst, samtidig som vi har klart å holde på folk. Stikkordet er god personalpolitikk, stor frihet, varierte oppgaver og at de ansatte er med i beslutningsprosessene. Tilbakemeldinger fra ansatte sier at vi har et godt rykte som arbeidsgiver, sier Flatby.

Det er ingen hemmelighet at NVE i mange tilfeller har lekket spesialkompetanse til store energiselskap som kan tilby private størrelser på lønningsposene.

Det er et problem som kan bli redusert i tiden som kommer, tror Flatby.

Les også:

Mindre konkurranse

– Svært mange har fått henvendelser utenfra med konkrete tilbud om jobb med betydelig høyere lønn. Vi er helt avhengig av å holde på ansatte med erfaring og nøkkelkompetanse, og det gjør vi ved å sørge for et høyt faglig nivå og et godt arbeidsmiljø, og med rom for moderat lønnsøkning. Men dersom energiselskapene blir mer forsiktige med å ansette nye, blir konkurransen om kompetansen mindre framover, sier Flatby.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.