Veidrift: – Vi trekker oss ut av markedet for drift og vedlikehold etter dette

Daglig leder i Veidrift AS, Frank Stabu, mener at måten Statens vegvesen praktiserer driftskontraktene  på,  er lite samfunnsnyttige løsninger for veinettet.

Veidrifts adm.dir Frank Stabu.
Veidrifts adm.dir Frank Stabu. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
17. jan. 2019 - 10:52

Veidrift mener utfordringene på kontrakten i Vestfold Nord er en del av et større bransjeproblem.

– Vi ser at Statens vegvesen har svært ulik håndtering av samme avtaleverk på ulike kontraktsområder. Dette er kompliserte avtaleforhold, der den enkelte byggherres vurdering av kvalitetskrav og hvordan de følger opp avtalene, gir store utslag for entreprenør. Det som vurderessom bra nok i nærliggende kontraktsområder, har plutselig blitt mangler som følges opp svært tetthos oss, sier Frank Stabu.

– Vi kan dokumentere grov forskjellsbehandling

– Vi har fremlagt omfattende bildedokumentasjon som viser at Statens vegvesen driver grov forskjellsbehandling av Veidrift sammenlignet med andre entreprenører i regionen, sier Frank Stabu.

I sum medfører kontraktene og måten Statens vegvesen praktiserer de på, lite samfunnsnyttige løsninger på drift og vedlikehold av veinettet. Kontraktsformen innebærer en uforsvarlig risiko for entreprenøren, og gjør at få selskaper nå byr på kontraktene.

– På sikt vil det føre til økte kostnader for drift og vedlikehold av veinettet. Det er illustrerende at det kun var to entreprenører som la inn anbud på ny 8års Vestfold Nord-kontrakt da denne var ute på anbud før jul. Denne konkurransen ble avlyst av Statens vegvesen i januar, sier Frank Stabu.

Trekker seg ut av markedet

Veidrift har i Vestfold Nord tatt betydelige tap som følge av praksisen til Statens vegvesen det siste året. Kontrakten i Vestfold Nord har en gjenstående verdi på ca. 30 millioner kroner.

– Med den tilnærmingen vi ser i dag, er ikke dette markedet bærekraftig for oss som entreprenør. I utgangspunktet var vår ambisjon å vokse i dette markedet, men styret i Veidrift har fattet vedtak om at selskapet ikke skal by på flere drift- og vedlikeholdskontrakter før kontraktsregimet til Statens vegvesen endrer seg og blir mer forutsigbart, avslutter Frank Stabu.

LES OGSÅ: Veidrift sies opp fra nok en driftskontrakt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.