BYGG

Veibyggere graver med vilje ikke dypt nok

Vi hadde unngått telehiv på veiene om Vegdirektoratet hadde fulgt sin egen håndbok 018, mener professor Inge Hoff.
Vi hadde unngått telehiv på veiene om Vegdirektoratet hadde fulgt sin egen håndbok 018, mener professor Inge Hoff. Bilde: Scanpix
26. sep. 2011 - 07:18

Mange nybygde norske veier er det siste året delvis ødelagt av telehiv. Problemene har særlig rammet E18 i Østfold og E16 og riksvei 2 i Akershus.

Mangel på kompetanse og fagkunnskap har vært forklaringen hittil. Men det er imidlertid bare halve forklaringen.

Håndbok

Nå viser det seg at veimyndighetene helt bevisst har latt være å grave dypt nok til å unngå frost og telehiv for å spare penger, skriver Aftenposten.

Veibygging i Norge styres av Vegdirektoratets håndbok 018. I et vedlegg til denne er det en oversikt over frostmengde for alle norske kommune.

Frostmengde

Frostmengde er en oversikt over hvor kaldt det er og hvor lenge det er kaldt. Dette gir en tallverdi som kan legges inn i en tabell som viser hvor dypt man må grave for å sikre seg mot frost – og dermed telehiv.

Hvis denne hadde blitt brukt på E18 i Østfold måtte veibyggerne gravd 1,95 meter dypt. I stedet ble gravingen begrenset til 1,6 meter.

– Vi går inn i dette med åpne øyne. Vi vet at det kan blir problemer, men det graves ikke så dypt på grunn av kostnader. Vegdirektoratet mener at det stort sett går greit uten å grave så dypt, sier professor Inge Hoff ved NTNU.

Grunnen

Han satt selv i ekspertgruppen som gransket veiene med telehiv, som eneste medlem som ikke er ansatt i Vegdirektoratet eller Statens vegvesen region øst.

På spørsmål om tallverdien er grunnen til at det blir telehiv, sier Hoff:

– Ja, hvis vi hadde bygd så tykt som det denne tabellen sier, så ville det ikke blitt telehiv på veiene.

Les også: Ingen norske veier bygges frostsikre

Statens vegvesen innrømmer:<br/> Må skjerpe kravene mot telehiv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.