Vegvesenet sparte bare halvparten av det de skulle

Et effektiviseringsprogram i Statens vegvesen sa at etaten i 2014 og 2015 skulle spare inn om lag 300 millioner kroner. Men de klarte bare halvparten.

Statens vegvesen klarte ikke å få så mye over på sparegrisen som de hadde håpet på i 2015.
Statens vegvesen klarte ikke å få så mye over på sparegrisen som de hadde håpet på i 2015. Bilde: Shutterstock/Kjersti Magnussen/Våre Veger
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. mai 2016 - 10:55

Det forteller årsrapporten for 2015 fra Statens vegvesen som nå er offentliggjort.  Et av målene som etaten hadde satt seg, var å effektivisere driften som skulle gi en innsparing i 2014 og 2015 på til sammen 300 millioner kr.

Faktisk innsparing i perioden ble om lag 150 millioner kroner.

 

Ting tar tid

-Ved oppstarten av effektiviseringsprogrammet ble det satt konkrete mål fram mot 2017. Erfaringer viser at det tar lengre tid å realisere gevinster enn tidligere forutsatt, er vegdirektør Terje Moe Gustavsens forklaring på den manglende måloppnåelsen i sitt forord til årsrapporten.

Han skriver også at gevinstene fra dette effektiviseringsprogrammet har blitt nyttet til vedlikeholdstiltak og til å dekke kostnader ved økte oppgaver spesielt innen trafikant- og kjøretøyområdet.

 

Brukte ikke opp pengene

Ellers viser regnskapet at vegetaten brukte 690 millioner kroner, eller 2,6 prosent, mindre enn det som var bevilget fra Stortingets side.

Mindreforbruket forklares med redusert framdrift for skredsikringsprosjekter og "manglende planavklaringer for flere prioriterte tiltak i forbindelse med kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift". I tillegg har det vært lavere kostnader til ferjedriften enn forutsatt, samt noe forsinket framdrift for enkelte vedlikeholdstiltak.

Totalt var Statens vegvesens omsetning i 2015 på 53,75 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.