DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Det vil gå dager før alle veiene er åpnet igjen

Vegvesenet må bygge midlertidig bru på fylkesvei 691.

31. juli 2019 - 13:17

Statens vegvesen har startet oppryddingen og utbedringene av flomskadene etter gårsdagens styrtregn, forteller avdelingsdirektør Svenn Finden ved Vegvesenets vegavdeling i Sogn og Fjordane til Veier24. Noen steder er det imidlertid ikke trygt å begynne arbeidene ennå.

Finden oppsummerer status for de stengte veiene i Sogn og Fjordane som følger:

Fra oppryddingen på E39 i Movika. Det er ennå uvisst hvor mye skader det er på bruene. <i>Foto:  Marit Hommedal/NTB Scanpix</i>
Fra oppryddingen på E39 i Movika. Det er ennå uvisst hvor mye skader det er på bruene. Foto:  Marit Hommedal/NTB Scanpix
  • E39 Førde-Skei: – Det jobbes flere steder langs strekningen, men vi får ikke åpnet hele veien i dag. Deler av strekningen vil imidlertid bli åpnet slik at man får ut innestengte biler og folk.
    Det er anbefalt omkjøring via fylkesvei 55.
  • Fylkesvei 13 Moskog-Gaularfjellet: – Denne strekningen ser det ut til at vi får åpnet i kveld. Rasmasse blir gravd vekk og elva ført bort fra veien.
  • Fylkesvei 451 Vassenden-Kjøsnes: – Det er et stort skred som er gått over veien, og det er ikke god nok stabilitet til at vi kan begynne med oppryddingsarbeidet ennå. Det er mye vann i massene, og vi må vente til vannet har dempet seg noe, og massene er mer stabile. Det er vanskelig å si når det skjer, men vi vil gjøre en ny vurdering med vår geolog og NVE utpå dagen i morgen.
Fylkesvei 569 nord for Slottsportentunnelen ser ut som et elveleie etter at 50 meter av veien ble tatt av ras. <i>Foto:  Harald Hauso, Statens vegvesen</i>
Fylkesvei 569 nord for Slottsportentunnelen ser ut som et elveleie etter at 50 meter av veien ble tatt av ras. Foto:  Harald Hauso, Statens vegvesen
  • Fylkesvei 615 Storebru-Sandane: Vi får ikke åpnet veien i dag, annet enn for maskinene som har startet oppryddingen i rasområdet. Det blir en lang dag med opprydding i dag, men vi får sannsynligvis ikke gjort noen ny vurdering om åpning av veien før i morgen.
  • Fylkesvei 691 Gjengedal-Aabru: Veien vil være stengt i flere dager. Det er en del skader av mindre betydning på veien, men vi må først og fremst få på plass en midlertidig løsning på Tverrelva bru som er revet helt vekk. I første omgang vil vi legge ned et betongrør for vannet, med fylling over. Men etter hvert vil vi sette opp ei midlertidig systembru på innsiden av den opprinnelige brua.
  • Fylkesvei 569 Dalseid-Romarheim: Fra Vegtrafikksentralen i Hordaland får Veier24 opplyst at 50 meter av veien er borte etter at det gikk ras nord for Slottsportentunnelen. Det vil bli gjort en ny vurdering av skadene i morgen, men man regner ikke med at det er mulig å åpne veien for trafikk før helgen. 
Et bredt jordras krysser fylkesvei 451 på sørsiden av Jølster. <i>Foto:  Jan Helge Albu, Statens vegvesen</i>
Et bredt jordras krysser fylkesvei 451 på sørsiden av Jølster. Foto:  Jan Helge Albu, Statens vegvesen

Mye å rydde opp i

Tidligere i dag sendte Statens vegvesen ut en melding der prosjektleder drift i Statens vegvesen, Lars Erik Karlsen, fortalte om opprydingsarbeidene.

– Oppryddinga er allerede i gang på Svidalsneset, men vi vet ikke om brua har klart seg før masser er gravd bort og elveløpet er rydda, sa han da.

Han opplyste også at i Movika mellom Førde og Moskog ble tre gravemaskiner og lastebiler satt inn for å fjerne minst 1000 kubikkmeter masse og tømmer som sperret E39. Mellom Movika og Svidalsneset har det i tillegg gått flere mindre flomskred, og det er trolig mye å rydde opp i i veigrøfter og stikkrenner før veien kan åpnes.

– Oppryddingsarbeidet er så vidt kommet i gang, så det er alt for tidlig å si noe om når de flomskadde veiene i Sogn og Fjordane kan åpnes, sa Karlsen i meldingen.

Flomvann på E39 ved Svidalsneset. <i>Foto:  Jan Helge Albu, Statens vegvesen</i>
Flomvann på E39 ved Svidalsneset. Foto:  Jan Helge Albu, Statens vegvesen

Bru gravd vekk

Geolog fra Statens vegvesen var oppe i helikopter for å befare rasløpene – først rundt Jølstravatnet og deretter på veiene rundt Hyen. Der er Tverrelva bru på fylkesvei 691 til Ommedal gravd helt vekk av flomvannet, og veien har fått store skader lenger oppe i dalen. Det er også gått et stort skred over fylkesvei 615 utover langs Hyefjorden.

Ved Holsen på riksvei 13 nord for Røyrvikfjellet er ei bru tettet av flommasser og veien stengt. Gaularfjellveien er åpen med forbindelse til Sande via fylkesvei 610, men denne veien må ikke brukes av større kjøretøy. Trafikken på E39 blir omdirigert via Vadheim, Høyanger, fergen Dragsvik-Hella og riksvei 5 Sogndal-Skei.

Fylkesvei 615 ved Hyen måtte stenges etter skred. <i>Foto:  Even Hjelle, Statens vegvesen</i>
Fylkesvei 615 ved Hyen måtte stenges etter skred. Foto:  Even Hjelle, Statens vegvesen
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.