IT

– VDSL er ikke superbredbånd

Altibox' administrerende direktør Leif Aarthun Ims mener verken Get eller Telenor kan skryte på seg noe superbredbånd.
Altibox' administrerende direktør Leif Aarthun Ims mener verken Get eller Telenor kan skryte på seg noe superbredbånd. Bilde: Jan Inge Haga
Stein Jarle Olsen
18. jan. 2011 - 15:51

– VDSL er en midlertidig løsning, og det er forståelig at de store teleoperatørene velger å utnytte eksisterende kobberinfrastruktur med teknologi som VDSL, som gjør det mulig å kapitalisere på investeringer som allerede er gjort, sier administrerende direktør Leif Aarthun Ims i Altibox til Teknisk Ukeblad.

Lukket

Ims reagerer på at Telenor omtaler sitt nye VDSL-tilbud for “superbredbånd”, all den tid at Telenor kun kan levere opptil 40 megabit nedlasting og 10 megabit opplasting.

– VDSLs vindu er antageligvis allerede lukket, fordi teknologien ikke er i stand til å bære et fullverdig digital-tv-tilbud, inkludert HD og 3D. Hadde det ikke vært for den voldsomme utviklingen på TV-siden, spesielt de siste fem årene, ville VDSL i langt større grad kunne vært et reelt alternativ. Det blir i alle fall helt feil å kalle VDSL for superbredbånd, sier Ims.

Les mer: Klart for Telenors "superbredbånd"

200 Mbps fra Get

400 hver vei

Han mener også Gets nye 200 megabit-løsning langt fra er noe superbredbånd.

Altibox leverer selv opptil 400 megabit både opp og ned over sitt fibernettverk, riktignok til den nette sum av 6000 kroner i måneden.

– Den store forskjellen på Get og Altibox’ fiberløsning er at Get kun har høy kapasitet den ene veien, altså ned mot kunden – vi har samme kapasitet både ned og opp, og trafikken hos våre internettkunder er like stor i begge retninger. Folk bruker internett i større og større grad til å kjøre programmer i nettskyen, og der har Get og de andre kabel-tv-operatørene en betydelig begrensning, i og med at de kun leverer et delt medium, mens vi har en dedikert fiberlinje til hver kunde. Du bør legge sammen oppstrøms- og nedstrømskapasitet for å få et reelt bilde av kapasiteten på henholdsvis koaks- VDSL- og fibernett, sier Ims.

– 6000 kroner i måneden må sies å være for spesielt interesserte. Er det noen interesse i markedet for 400 megabit i sekundet?

– Nei, i dag er det liten interesse. Men vi tror interessen kommer etter hvert, og at dagens årlige trafikkvekst på 40 prosent fortsetter i årene fremover. Vi tror det er et tidsspørsmål før man ser hastigheter over 100 megabit som standard hos fiberaktører globalt.

– Supert for de fleste

Teknologidirektør Rolv Erik Spilling i Telenor mener Altibox-direktøren er på ville veier.

– Det er ikke mange år siden Ims kalte kobberet gull, men vi er ikke overrasket over at han sier dette nå. Han prøver å selge ekstreme hastigheter som de færreste har behov for. Vi tilbyr også både kabel og fiber, men mener VDSL er superbredbånd for de store mengdene av kunder. Vi kaller det Superbredbånd ut fra et kundeperspektiv – da teller både pris, kapasitet og hastighet inn, sier Spilling til Teknisk Ukeblad.

Porsche

Han mener de færreste har behov utover 40 megabit i sekundet i dag, og at folk flest vil ha bredbånd som gir gode opplevelser til en fornuftig pris.

– For å si det på en litt annen måte: Ims prøver å selge Porsche Cayenne Turbo til alle, men de færreste har behov for og råd til det. Vårt inntrykk er at det ikke er betalingsvilje i markedet for den type hastigheter det snakkes om her. VDSL-teknologien har fortsatt stort utviklingspotensial, blant annet med Bonding og Vectoring. Og vi vil levere HDTV over VDSL, så hvor han har det fra at det ikke er mulig, forstår vi ikke, sier Spilling.

Get: – Fiber ikke bedre enn koaks

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Les også: Her er det nye bredbåndet

I kø for bredbånds-auksjon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.