KRAFT

– Vattenfall kan gå konkurs

Vattenfalls avtale med tyske myndigheter om ubegrenset erstatningsansvar kan gi konsekvenser også for Vattenfall i Sverige ved en eventuell ulykke. Her selskapets atomkraftverk i Brunsbüttel.
Vattenfalls avtale med tyske myndigheter om ubegrenset erstatningsansvar kan gi konsekvenser også for Vattenfall i Sverige ved en eventuell ulykke. Her selskapets atomkraftverk i Brunsbüttel. Bilde: Vattenfall

I juni i fjor skrev Vattenfalls administrerende direktør Lars G. Josefsson under et dokument som regulerer erstatningsansvaret ved en eventuell ulykke på selskapets atomkraftverk i Tyskland.

Ubegrenset ansvar

Ifølge TV4 innebærer avtalen i praksis at hele konsernet er "pantsatt", ettersom erstatningsansvaret er ubegrenset. Ved en stor ulykke kan dermed Vattenfall gå konkurs.

Skulle det skje en kjernekraftulykke i Tyskland fordeles ansvaret på flere nivåer, med Vattenfalls datterselskap i Tyskland øverst.

Men i avtalen står det også at Vattenfall sentralt må kompensere for alle finansielle brister hos det tyske selskapet.

– Uakseptabelt

Næringsminister Maud Olofsson skal ikke ha vært orientert om dokumentet. Hun er opprørt.

– Hva som har skjedd på denne reisen har vi ikke rukket å ta rede på. Det vi har gjort er å si til styret at vi vil vite hva de planlegger å gjøre. For dette er ikke en akseptabel ordning, sier hun til TV4.

– Ingen nyhet

Lars G. Josefsson ønsket ikke å kommentere overfor TV4, men sa til SVTs Aktuellt at avtaleformen er helt normal i tyske foretak.

– Dette er ingen nyhet, det har vært kjent lenge og vært publisert i flere medier. Det er ikke snakk om noen pantsetting, sier Josefsson.

I en pressemelding poengterer Vattenfall også at lovgivningen er forskjellig i Tyskland og Sverige, og at kraftprodusentene i Tyskland har ubegrenset ansvar ved ulykker. De opplyser også at de er forsikret for en sum som tilsvarer 23 milliarder svenske kroner.

I tillegg hevder selskapet at avtalen kan kanselleres når som helst.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.