ENERGI

Vattenfall bygger flytende solcellepark

Nå i desember går energiselskapet Vattenfall i gang med å bygge bedriftens første flytende solcellepark i Nederland. Prosjektet skal etter planen være klart til drift i mai 2020, og solcelleparken skal ha en kapasitet på 1,2 megawatt.

Vattenfall skal bygge flytende solcellepark i Nederland.
Vattenfall skal bygge flytende solcellepark i Nederland. Foto: Vattenfall
Av Christoffer Elmann Ranhauge, Ingeniøren.dk
3. des. 2019 - 11:30

Vattenfall kaster seg ut i et jomfruprosjekt nå i desember. Da starter byggingen av bedriftens første flytende solcellepark, og den skal ligge i Nederland.

Solcelleparken skal bygges i et vannfylt grustak ved Gendringen, hvor bedriften Netterden i de siste 25 årene har utvunnet grus og sand.

Les også

Vattenfall og Netterden har inngått et samarbeid om prosjektet, og det er meningen at den flytende solcelleparken skal levere strøm til for eksempel den elektriske sandpumpen som står for utvinningen i grustaket.

Solcelleparken får en kapasitet på 1,2 megawatt, og dermed skal den kunne dekke omkring halvparten av strømbehovet til alt graveutstyret, som totalt forbruker cirka 2,5 millioner kilowatt-timer hvert år.

Naturlig kjøling

I en pressemelding opplyser Vattenfall at det flytende solcelleanlegget vil være mer effektivt enn de solcelleanleggene som blir bygd på land. Dette skyldes at vannet som solcelleparken flyter på, er med på å danne en naturlig kjøling av solcellepanelene.

Vattenfall får rollen som hovedentreprenør på prosjektet, mens Netterden står for finansieringen. Solcelleparken skal etter planen være klar til å bli tatt i bruk i mai 2020.

Andre bedrifter har tidligere sjøsatt flytende solcelleparker forskjellige steder i verden. For eksempel ble det første franske eksemplaret presentert tidligere i år på sjøen Vausluse i det sørlige Frankrike.

Også i Asia finnes det eksempler på slike flytende solcelleparker. En av de største i Japan, som er bygd ved Yamakura-demningen, ble tidligere i år skadet da tyfonen Faxai herjet i området.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren 

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.