ENERGI

Vattenfall bygger flytende solcellepark

Nå i desember går energiselskapet Vattenfall i gang med å bygge bedriftens første flytende solcellepark i Nederland. Prosjektet skal etter planen være klart til drift i mai 2020, og solcelleparken skal ha en kapasitet på 1,2 megawatt.

Vattenfall skal bygge flytende solcellepark i Nederland.
Vattenfall skal bygge flytende solcellepark i Nederland. Foto: Vattenfall
Av Christoffer Elmann Ranhauge, Ingeniøren.dk
3. des. 2019 - 11:30

Vattenfall kaster seg ut i et jomfruprosjekt nå i desember. Da starter byggingen av bedriftens første flytende solcellepark, og den skal ligge i Nederland.

Solcelleparken skal bygges i et vannfylt grustak ved Gendringen, hvor bedriften Netterden i de siste 25 årene har utvunnet grus og sand.

Regjeringens ønske om en enorm utbygging av havvindkapasitet i Danmark kan potensielt hindres av manglende havnekapasitet, ifølge en ny rapport.
Les også

Danske havner: Ikke store nok for regjeringens havvindplaner

Vattenfall og Netterden har inngått et samarbeid om prosjektet, og det er meningen at den flytende solcelleparken skal levere strøm til for eksempel den elektriske sandpumpen som står for utvinningen i grustaket.

Solcelleparken får en kapasitet på 1,2 megawatt, og dermed skal den kunne dekke omkring halvparten av strømbehovet til alt graveutstyret, som totalt forbruker cirka 2,5 millioner kilowatt-timer hvert år.

Naturlig kjøling

I en pressemelding opplyser Vattenfall at det flytende solcelleanlegget vil være mer effektivt enn de solcelleanleggene som blir bygd på land. Dette skyldes at vannet som solcelleparken flyter på, er med på å danne en naturlig kjøling av solcellepanelene.

Vattenfall får rollen som hovedentreprenør på prosjektet, mens Netterden står for finansieringen. Solcelleparken skal etter planen være klar til å bli tatt i bruk i mai 2020.

Andre bedrifter har tidligere sjøsatt flytende solcelleparker forskjellige steder i verden. For eksempel ble det første franske eksemplaret presentert tidligere i år på sjøen Vausluse i det sørlige Frankrike.

Også i Asia finnes det eksempler på slike flytende solcelleparker. En av de største i Japan, som er bygd ved Yamakura-demningen, ble tidligere i år skadet da tyfonen Faxai herjet i området.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren 

Perseverance skal samle inn 42 prøver fra Mars' overflate, og planen nå er at minst 30 skal tilbake til Jorden.
Les også

Nasa dropper plan for å få hjem Mars-stein. – En rekke ting kan gå galt, sier forsker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.