-Vårt potensial glipper hvis vi ikke samarbeider om transportløsningene

Mener ordfører for utvalget for vekst og utvikling i Norden, Pyry Niemi.

Fra tunnelen som løper ut i Hardangerbrua
Fra tunnelen som løper ut i Hardangerbrua Foto: Oddleiv Apneseth
Redaksjoenn Våre Veger
25. jan. 2018 - 16:15

Et enstemmig utvalg ber nå de nordiske regjeringer ta grep og samordne sin planlegging av grenseoverskridende infrastruktur- og transportprosjekter.

Under Nordisk råds januarmøte fikk utvalget presentert en rapport som beskriver hvordan de nordiske landene kan samarbeide bedre for å løse de grenseoverskridende problemene med transportinfrastruktur i dag.

 

Enstemmig bak rapportens forslag

Rapporten har 11 forslag for hvordan det nordiske samarbeidet kan styrkes på dette området. Utvalg for vekst og utvikling i Norden stiller seg enstemmig bak rapportens forslag.

Stein Erik Lauvås, Norge (A), på talerstolen i Nordisk Råd. <i>Bilde:  johannes Jansson/norden.org</i>
Stein Erik Lauvås, Norge (A), på talerstolen i Nordisk Råd. Bilde:  johannes Jansson/norden.org

- At vi nå har fått et enstemmig utvalg som stiller seg bak disse punktene hver for seg og til sammen bidrar til at vi får en mer helhetlig og sammenhengen transportpolitikk de nordiske landene i mellom. Da forventer jeg at alle de ansvarlige statsråder i de nordiske landene setter seg inn i forslagene og følger opp intensjonen i forslagene, sier utvalgets transportrapportør Stein Erik Lauvås.

 

Mer snakk enn handling

Transport og transportinfrastruktur er blodomløpet i et moderne samfunn. Næringslivet i Norden har lenge etterlyst bedre transportløsninger mellom de nordiske landene. I rapporten framgår det at det nordiske samarbeidet på transportområdet har vært preget av mer snakk enn handling.

Den nasjonale planleggingen mangler nesten helt et grenseoverskridende perspektiv. Rapporten slår også fast at tidligere argumenter om at det er store forskjeller mellom landene ikke stemmer.

Politikerne fikk også flere advarsler om hva som kan hende hvis de ikke gjøre noe. Blant annet vil de nordiske landenes potensial for transport mellom øst og vest kunne svekkes. Nordiske virksomheters eksportmuligheter kan også bli skadelidende.

Ordfører for utvalget for vekst og utvikling i Norden <i>Bilde:  Magnus Fröderberg/Norden.org</i>
Ordfører for utvalget for vekst og utvikling i Norden Bilde:  Magnus Fröderberg/Norden.org

- Det er vårt råd at de nordiske regjeringene anerkjenner behovet for en bedre samhandling mellom de nordiske landene når det gjelder transport og infrastrukturplanlegging og utvikling. Vi må ta inn over oss at vårt potensial glipper hvis vi ikke samarbeider om bedre løsninger for transport og infrastruktur mellom de nordiske landene, sier Pyry Niemi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.