SAMFUNNPOLITIKK

Varsel om gebyr i 1 av 5 anbudsklager

Espen Zachariassen
29. feb. 2008 - 07:01
Vis mer

I løpet av hele 2007 vurderte Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) å ilegge gebyr i 2 tilfeller blant de 217 sakene der offentlig virksomheter ble dømt for brudd på anbudsreglene.

Utviklingen så langt i 2008 tyder på et hektisk år for KOFA: Hittil foreligger det krav eller varsel om gebyr i 8 av de 41 klagesakene som ligger til behandling.

Det tilsvarer omtrent 20 prosent av sakene.

- Det er mye i forhold til fjoråret, sier nemndas leder Bjørg Ven i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

- Ulovlig

I fjor lyste Harstad kommune ut en kontrakt om innkjøp av et system for IP-telefoni. Formålet var mer faste og forutsigbare telefonkostnader. Reglene krever at kommunen tildeler kontrakten innen en angitt frist, etter at anbud og forhandlinger er klare, såkalt vedståelsesfrist.

Firmaet Compartner har klaget kommunen inn for KOFA og mener at kontrakten har blitt undertegnet først etter at denne fristen utløp. Derfor er det snakk om et ulovlig direktekjøp i strid med anbudsreglene, ifølge klageren. Og derfor mener Compartner at kommunen fortjener en smekk over fingrene i form av et gebyr.

Uten anbud

Flere av sakene dreier seg om brudd på vedståelsesfristen, mens andre handler om avtaler uten anbudskonkurranse, slik loven krever.

- Det er for tidlig å si om dette er en trend, men nå begynner nok de nye reglene å bli mer kjent, og de har virket en stund, sier nemndas leder Bjørg Ven.

Bevisste lovbrudd

Den som klager kan be om at KOFA vurderer om det er grunnlag for gebyr, eller klagenemnda kan selv foreta en vurdering.

- Vi tar bare dem som viser grov uaktsomhet eller bevisst bryter anbudsreglene. De som tråkker feil etter å ha gjort så godt de kan, er vi ikke ute etter, sier KOFA-lederen. Reglene tillater også at enhver borger eller virksomhet kan varsle om mulige lovbrudd som kvalifiserer til gebyr. Det har ikke skjedd så langt.

Usikkert resultat

I fjor ble det ilagt ett gebyr, der Statens vegvesen måtte ut med én million kroner for reglebrudd.

- Om de sakene vi nå har til behandling munner ut i gebyrer, er det for tidlig å si noe om, sier Ven.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.