KRAFT

Varmer basseng med døde

SPARER PENGER: Overskuddsvarme fra det lokale krematoriet kan varme opp et svømmebasseng i Redditch. Da sparer de lokale myndighetene 130.000 kroner i strømutgifter. Forslaget møtes med noe skepsis.
SPARER PENGER: Overskuddsvarme fra det lokale krematoriet kan varme opp et svømmebasseng i Redditch. Da sparer de lokale myndighetene 130.000 kroner i strømutgifter. Forslaget møtes med noe skepsis. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
9. feb. 2011 - 12:12

Det lokale svømmebassenget i Redditch skal varmes opp med overskuddsvarme fra et krematorium.

Det har de lokale myndighetene bestemt, og det sparer dem for 130.000 kroner i årlige strømutgifter.

Men den lokale fagforeningen Unison mener dette er lite gjennomtenkt, og kaller det «en fornærmelse».

– Må utnytte varmen

– Mange har faktisk rost oss for å være innovative og ville diskutere denne ideen i det åpne, sier Carol Gandy som er leder for de lokale myndighetene (council leader).

Lokalmyndighetene gir også støtte til isolasjon av hus og andre energieffektiviseringstiltak.

– Det er viktig at vi utnytter overskuddsvarme der vi kan, sier Paul King i UK Green Building Council ifølge BusinessGreen.

Sverige og Norge

De lokale myndighetene i Redditch viser til at fjernvarme fra krematorier blir utnyttet i Sverige. Det skjer blant annet i Stockholm, ifølge Dagens Nyheter.

Men også i Norge utnyttes varme fra kremasjonsprosessen. Det nye krematoriet Alfaset varmer opp driftsbygningen sin og et kapell ved hjelp av overskuddsvarmen fra kremeringen, ifølge denne artikkelen på bygg.no.

Alfaset krematorium bruker olje til kremeringene og har en oljetank på 20.000 liter. Røyken kjøles ned, filtreres for kvikksølv og dioksiner og varmes opp igjen for å skape oppdrift før den slippes ut av pipene. Overskuddsvarme fordeles gjennom et radiatorsystem til kapellet og driftsbygningen.

Anlegget er dimensjonert for 6000 kremeringer i året. Tallet ligger nå på rundt 3700 i året, men er ventet å øke til rundt 5000 fra 2015 og utover.

Gøteborg sa nei

I Vest-Sverige er det flere krematorier som leverer menneskelig varme til fjernvarmenettet, men Gøteborg takket nei, ifølge denne artikkelen i Expressen.

Temperaturen under kremering er over 1000 grader, og mange steder går varmen bare til spille. I Karlskrona vil krematoriet bli selvforsynt med varme i egne lokaler, ifølge Sveriges Radio.

Danske Politiken skrev i 2004 at varme til en verdi av fem millioner kroner forsvinner ut skorstenene fra krematoriene hvert år. Danske Krematoriers Landsforening (DKL) gikk da hardt ut mot politikerne som sa nei til å utnytte denne overskuddsvarmen i fjernvarmesystemet.

– Det er fullstendig åndssvakt at vi må fyre for gråspurvene, sa DKLs formann Claes Foghmoes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.