ENERGI

Varmepumpetesten 2Kort om Forbrukerrådets testvirksomhet
Forbrukerrådets testvirksomhet er organisert som en del av Forbruker-rapportens redaksjon. Forbruker-rapporten utgis av Forbrukerrådet, som er en statlig interesseorganisasjon som bl.a. arbeider med forbrukerpolitikk og informasjon til forbrukere. En viktig kanal er Forbruker-portalen der bl.a. alle testene legges ut gratis. Vi publiserer 50-60 grundige produkttester i året.

Forbruker-rapporten er aktivt med i internasjonalt testsamarbeid, for det meste via det verdensomspennende testsamarbeidet International Consumers’ Research and Testing (ICRT) der alle de viktigste konsumentorganisajonene er medlemmer. Samarbeidet mellom ICRT’s nordiske medlemsorganisjoner er også stort.

Samarbeid med Konsumentverket, Sverige
Vår søsterorganisasjon i Sverige, Konsumentverket, har tidligere gjennomført tester av en rekke energiprodukter, bl.a. varmepumper, finansiert gjennom spesielle midler fra miljø- og energimyndighetene.

Et samarbeid med Konsumentverket v/avdelingsdirektør Anders Odell ble raskt etablert, da klimaforhold og markedet for varmepumper er ganske sammenfallende med Norge. På denne måten kunne vi øke testbudsjettet til nærmere 1 million NKr.

Hvorfor valgte vi SP?
Flere laboratorier ble bedt om å komme med tilbud på å gjennomføre testen, bl.a. norske Sintef og Byggforsk samt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) i Borås. Sistnevnte ble valgt etter en grundig vurdering av bl.a. pris, kompetanse, erfaring og kvalitet. SP har tidligere gjennomført testing av luft-luft-varmepumper for Konsumentverket, og er bredt anerkjent for å ha en helt spesiell kompetanse på dette feltet. Sistnevnte er ekstremt viktig for å kunne møte argumenter fra en leverandørbransje med til dels svært kompetente fagfolk som har sterke meninger om sine egne og andres produkter.

Våre kontaktpersoner hos SP Energiteknik har vært:

Ing. Ulla Lindberg, tlf. + 46 (0) 33 16 55 38
Tekn. Dr. Monica Axell, tlf. + 46 (0) 33 16 55 19
Peter Lidbom, tlf. + 46 (0) 33 16 55 97

Publisering av testen
Testen publiseres i Forbruker-rapporten nr. 9/04 (15. des. 2004), på Forbruker-portalen (www.forbrukerportalen.no) og i Søndags-Dagbladet (trolig 5. el. 12. desember) I Sverige publiseres den i Konsumentverkets blad ”Råd & Rön” 3. desember.

I tillegg ønsker Forbrukerrådet å tilby testen vederlagsfritt til utvalgte medier innen den tekniske presse, miljøtidskrift og andre medier med spesiell faglig relevans.

Det kan trolig også avtales intervju etc. med personell hos SP Energiteknik dersom det er spesiell interesse for det.

Kontaktperson for denne testen er: Testkoordinator Sven M. Bjørnson, Forbruker-rapporten, tlf. 23 40 05 26, mobil: 95 72 07 86, e-post: sven.bjornson@forbrukerradet.no.

Prosjektleder i Konsumentverket Anders Odell har telefon +46 8 4290569

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.