FORUM

Vannbåren varme i praksis

10. mars 2006 - 23:53

ENERGI Debattinnleggene i den siste tiden om elektrisk kontra vannbåren varme har vært interessant lesning. Jeg ønsker ikke å begi meg ut i en diskusjon om hva som er mest effektivt, men heller komme med noen betraktninger om hvordan det oppleves som bruker.

Bruker selv elektrisk oppvarming i min egen leilighet og har gode erfaringer. Hver ovn har fått ettermontert termostat slik at temperaturen i leiligheten kan senkes til forskjellige tider på døgnet (om natten og mens man er på jobb). Dette strømbesparende tiltak har kommet meg til gode i form av en lavere strømregning.

I flere av de nye boligblokkene her i Trondheim har man valgt vannbåren varme, noe som i mediene har blitt beskrevet som miljøvennlig. I motsetning til brukere av elektrisk oppvarming, har disse beboerne ingen enkel mulighet for å få automatisk nattsenkning. Mange boligblokker har også felles regning for oppvarming og vann, så det at man velger å være sparsommelig, gir ingen gevinst på ens egen regning.

Resultatet er at mange gir blaffen i sitt energiforbruk, og etter det jeg har fått vite, er forbruket for flere blokker vesentlig høyere enn man hadde regnet med. Hvor blir det av miljøgevinsten da?

Jørg Høyland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.