Vann er den nye oljen

I løpet av kommende 15 årene skal det investeres 500 milliarder i oppgardering av vann og avløp

Vann
Vann

– Det er et stort potensial for mer avansert automatisering i vannbransjen. Vi skal investere 500 milliarder kroner i de neste 15 årene, og vi trenger ny teknologi og innovasjon på mange områder.

Slik svarer Toril Hofshagen, direktør for bransjeorganisasjonen Norsk Vann på spørsmål om automatiseringens rolle i produksjon av vann- og avløpstjenestene.
Messen Miljø og Teknikk har "Vann er den nye oljen" som tema for åpningskonferansen tirsdag 19. april. Den konferansen blir ledet av Hofshagen.

Toril Hofshagen, direktør Norsk Vann
Toril Hofshagen, direktør Norsk Vann

 Les også: Samarbeid for fremtidens industri

Automatisering en naturlig del av VA

– Automatisering er en naturlig del av vann- og avløpsanleggene, for overvåking og styring av både infrastrukturen og prosessanleggene.
Tall fra 2013 anslår at verdien av dagens vann- og avløpsanlegg er på hele 1053 milliarder kroner. Nå skal det altså investeres 500 nye milliarder. Et av vannbransjens store utfordringer er høy lekkasjegrad. En rapport fra Vannverksregisteret utgitt i april 2015 sa at gjennomsnittlig lekkasjegrad i norske vannverk var 31.4 prosent, og at kun fem fylker lå under 30 prosent.

Smart overvåking

– Automatisering er viktig også for å redusere lekkasjer. Smarte overvåkings- og styringssystemer kan videreutvikles og brukes i større grad enn i dag i arbeidet med lekkasjereduksjoner eksempelvis sonevis måling av trykk og vannmengder på ledningsnettet og bruk av smarte vannmålere i husholdningene, sier Hofshagen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.