KLIMA

Værvarsler for solstormer

MAGNET: Det kan bli en geomagnetisk storm i magnetfeltet utenfor jorda (den lille blå prikke i det blå feltet) når sola slunger ut ladde aprtikler og plasma under en solstorm (CME).
MAGNET: Det kan bli en geomagnetisk storm i magnetfeltet utenfor jorda (den lille blå prikke i det blå feltet) når sola slunger ut ladde aprtikler og plasma under en solstorm (CME). Bilde: NASA
Tore Stensvold
15. nov. 2010 - 13:26

Slike utbrudd kan lamme strømnett og slå ut satellitter og elektronikk. Tidlig varsling er viktig for å unngå skader på jorda.

Såklate “coronla mass ecejtions” (CME) kan slynge milliarder av tonn med plasma og ladede partikler mot jorda.

Black out

Når det magnetiske feltet fra en CME treffer jordas magnetiske felt, vil de to slå seg sammen. Da slippes enorme mengder energi løs i magnetosfæren og vi får en geomagnetisk storm, opplyser Norsk Romsenter.

Amerikanske eksperter har tidligere anslått at en alvorlig storm kan koste USA alene to millioner millioner dollar det første året.

NASA har satt i gang prosjektet Solskjold (Solar Shiled) som kan varsle slike stormer 24 – 48 timer før de treffer jorda. Dermed kan kraftselskaper og andre tid til å forberede seg for å minimere skadene.

Opp av dvalen

Ifølge Romsenteret er sola nå i ferd med å våkne opp til en mer aktiv fase etter å ha ligget i dvale i to- tre år. Toppen av den nye aktive syklusen ventes å nås i 2013.

Når en CME er registrert, vil data fra solovervåkere som SOHO-observatoriet og Stereo-satellittene gjøre at forskerne kan skape en tredimensjonal modell og estimere når solstormen vil treffe jorda.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.