KRAFT

Utvikler ørsmå vindturbiner til gadget-bruk

Tom for strøm? Vift med mobilen.

14. jan. 2014 - 17:55

Du får plass til ti av dem på et riskorn, og de tåler et vindkast. Forskere ved Universitetet i Texas har utviklet mikrovindturbiner som skal kunne brukes over alt hvor det blåser.

På det bredeste er de 1,8 millimeter lange. Nikkellegeringen mikroturbinene er laget av høster skryt for å være robuste nok til å tåle belastningene vind fører med seg.

– Problemer for de fleste utviklere av MEMS (Mikroelektromekaniske Systemer) har vært at materialene er for skjøre. Med nikkellegering får vi ikke det samme problemet. De er veldig, veldig slitesterke, forklarer professor i elektroingeniørfag Smitha Rao.

Les også: Bærbar vannturbin lader batteriene

Kan plasseres overalt

Rao har, sammen med elektroingeniøren J.C. Chiao, fått det taiwanske selskapet WinMEMS med seg for å kommersialisere og se på eventuelle bruksområder for løsningen.

Blant annet har de lekt seg med tanken om å plassere hundre- eller tusenvis av disse på baksiden av et telefondeksel.

På den måten skal man kunne levere strøm til mobilen ved å veive den i lufta, eller plassere det ute i vinden. En annen tanke har vært å plassere dem i systemer langs husvegger. Forskerne mener turbinene vil bli billige å lage i storskala-produksjon.

Universitetet har sendt søknad om patent på vindturbinene, og vil sitte på de intellektuelle rettighetene bak oppfinnelsen.

Les også: Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Ukjent strømkapasitet

I pressemeldingen er de sparsommelige med informasjon om nøyaktig hvor mye strøm mikrovindturbinene kan produsere.

Fra før av har solceller vært et hett tema når det kommer til småskala strømproduksjon. Det blir spennende å se om de nye vindturbinene en dag kan måle seg.

Se demonstrasjonsvideo av mikrovindturbinene under.

Les også:

Verdens minste animasjonsfilm har atomer i hovedrollen  

Nytt superbatteri kan lades på sekunder

Datamaskinen får elektronisk blod

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.