BYGG

Utvalg vil ta makt fra kommunene for å kutte utslipp fra utbygginger

Staten må få større mulighet til å gripe inn i kommunenes byggeplaner hvis vi skal nå målet om nullutslipp fra arealbrukssektoren i 2030, mener ekspertutvalg.

Staten må i større grad gripe inn overfor kommunene hvis deres utbyggingsplaner er i strid med målet om netto null utslipp fra arealbrukssektoren innen 2030, mener et ekspertutvalg.
Staten må i større grad gripe inn overfor kommunene hvis deres utbyggingsplaner er i strid med målet om netto null utslipp fra arealbrukssektoren innen 2030, mener et ekspertutvalg. Foto: Hanna Johre/NTB
11. apr. 2023 - 12:41

– Den kommunale selvråderetten i arealplanleggingen må vike for hensynet til å unngå klimagassutslipp, hvis man skal nå målet om netto nullutslipp fra arealbrukssektoren innen 2030, sier generaldirektør Ellen Hambro i Miljødirektoratet på en pressekonferanse tirsdag.

Hun har ledet utvalget som har vurdert klimagassutslipp fra arealbruk – for eksempel ved å ta av skog, myr og dyrkbar jord for å etablere hyttefelt, boligområder, veier eller næringsparker.

Utvalget leverte tirsdag sin rapport til klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Politiet mener at en utenlandsk statsborger har brutt seg inn i sin egen arbeidsgivers datasystemer. Selskapet ISAR Aerospace Norge holder til på Andøya og produserer bæreraketter.
Les også

Ungarer siktet for å ha kopiert dokumenter fra norsk rakettselskap

Inngripende tiltak

Hambro varsler behov for kraftige og inngripende tiltak hvis vi skal ha noen mulighet til å nå målet om netto nullutslipp fra denne sektoren – altså at de samlede utslippene fra landarealet ikke er større enn det samlede opptaket av klimagasser – innen 2030.

– Det må betydelige innstramminger rundt hvilke nedbygginger som skal skje, dersom vi skal ha sjans i havet til å oppfylle forpliktelsen om netto nullutslipp, sier hun.

– Dersom vi skal lykkes med å redusere utslippene, og samtidig ta vare på naturmangfold og produksjonsgrunnlaget for landbruket, er det behov for å regulere utbygging strengere. Det vil si å unngå å bygge ned areal, flytte byggingen til mindre karbonrike arealer og bygge på bedre måter, sier Hambro.

Kommunene har nøkkelrolle

Kommunene spiller en nøkkelrolle i forvaltningen av den delen av norsk natur som ikke er vernet. Utvalget mener derfor:

  • at kommunene må få klare føringer fra statlig hold om hvilke planlagte utbygginger som må endres eller droppes.
  • at statens rett til å gripe inn i utbyggingsplaner – statsforvalterens innsigelsesrett – må styrkes.
  • at kommunene må gjøre grundige vurderinger av om muligheten for fortetting og transformasjon er tilstrekkelig benyttet før man tar nye areal i bruk.
  • at det antakelig vil være behov for å gå igjennom hele arealpolitikken og justere regelverket betydelig.
Busskrisen hos Unibuss kan være løst. Mandag ettermiddag har byrådet kalt inn til pressekonferanse.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Les også

NRK: Unibuss reddet fra konkurs

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.