INDUSTRI

Utslippssynder avslørt

UT GJENNOM TAKET: 226 tonn ulovlig støv har i mange år blitt sluppet ut gjennom åpninger i taket til Celsa Armeringsstål (tidligere). Utslippet har aldri vært innrapportert.
UT GJENNOM TAKET: 226 tonn ulovlig støv har i mange år blitt sluppet ut gjennom åpninger i taket til Celsa Armeringsstål (tidligere). Utslippet har aldri vært innrapportert. Bilde: Mo industripark/Reidar Ryssda
Jannicke Nilsen
16. mai 2007 - 14:16

Nye målinger avslører at stålverket Celsa Armeringsstål - tidligere Fundia - har hatt store ulovlige utslipp, trolig i mange år.

Store mengder

Gjennom langsgående åpninger oppunder taket har det årlig blitt sluppet ut rundt 226 tonn ulovlig støv, hele seks ganger mer enn bedriften har hatt tillatelse til og rapportert som utslipp fra skorsteinen.

Målingene tyder også på at utslippet av tungmetaller, som bly, kan være ti ganger mer enn utslippstillatelsen gir rom for.

Stålverket er allerede pålagt av Statens forurensingstilsyn å redusere produksjonen med 20 prosent på dager hvor svevestøvkonsentrasjonen i byen er over grenseverdien.

TU.no har foreløpig ikke lyktes i å få kommentar fra Celsa. Tidligere har Celsa avslått å kommentere forholdene rundt bedriftens utslipp.

Situasjonen bedre

Etter avsløringen og stans av de ulovlige utslippet, er nå svevestøvsituasjonen i Mo i Rana blitt merkbart bedre.

- Dette er en stor enkeltkilde til utslipp i Mo i Rana, og det årlige urapporterte utslippet er av en størrelse som trolig har hatt stor betydning for støvplagene i Mo i Rana. Men framtiden vil vise om problemet er endelig løst, sier seksjonssjef Siri Sorteberg i Statens forurensingstilsyn (SFT).

Folkehelseinstituttet har tidligere vurdert svevestøvnivåene i Mo i Rana som så høyt at det kan ha negative helseeffekter for mottakelige grupper.

Krav om tetting

Det ulovlige utslippet ble oppdaget da Celsa skulle tette åpningene i taket, for å følge opp et krav fra SFT. I forkant av tettingen 1. april, ble utslippet via åpningene målt og rapportert til tilsynet.

Stålverket skiftet eiere i fjor høst, og SFT mener det først og fremst er de tidligere eierne som bør klandres for det ulovlige utslippet og manglende målinger og rapporteringer.

- Det ulovlige utslippet har pågått i mange år. Det er særlig de gamle eierne som ikke har lagt alle utslippsfakta på bordet når de har søkt om utslippstillatelse. De nye eierne har fulgt opp og bygget om fabrikken for å hindre utslipp, sier Sorteberg.

Vurderer å anmelde

Seksjonssjefen sier videre at dette er forhold de tar inn i vurderingen når de skal bestemme seg for om de skal anmelde saken, og i så fall hvem anmeldelsen skal rettes mot.

SFT vil fortsette å følge opp at andre diffuse utslipp fra industriparken i Moheia blir kartlagt av bedriftene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.