IT

Utsetter norsk e-bok-lansering

MOMSBRÅK: Mange mener e-bøker er framtida, og også Teknisk Ukeblad er å finne på lesebrettet Kindle. Men e-bøkene får ingen drahjelp fra Finansdepartementet.
MOMSBRÅK: Mange mener e-bøker er framtida, og også Teknisk Ukeblad er å finne på lesebrettet Kindle. Men e-bøkene får ingen drahjelp fra Finansdepartementet. Bilde: Per Erlien Dalløkken
12. mars 2010 - 17:15

Bokbransjen utsetter lanseringen av e-boka i Norge, og ber om et møte med kulturministeren for å diskutere momsfritak.

Les også: Dropper momsfritak på e-bøker

Åpner for momsfrie e-bøker

Trykte bøker har vært fritatt fra merverdiavgiften siden 60-tallet, og momsfritaket har vært et viktig virkemiddel for å fremme lesing og litterær produksjon i Norge.

Bokbransjen ønsker at momsfritaket også skal omfatte e-bøker.

Tirsdag neste uke skulle de norske e-bøkene lanseres, men nå utsettes planene. I stedet ber bransjen om et møte med kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Viktig virkemiddel

Allerede forrige uke trakk Aschehoug seg fra lanseringen da det ble kjent at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var lunken til momsfritak.

I dag fulgte resten av bokbransjen etter.

– Norge er et lite språkområde under konstant press. For å styrke norsk språk og en fortsatt satsning på norsk litteratur er det viktig å opprettholde gode rammevilkår for boka og leserne i Norge. De viktigste virkemidlene har vært merverdiavgiftsfritaket, innkjøpsordninger og bokavtale med fast bokpris. Norske e-bøker vil åpenbart ha behov for tilsvarende rammebetingelser for å kunne hevde seg i en stadig mer internasjonalisert virkelighet, sier styreleder Geir Berdahl i Den norske Forleggerforening i en pressemelding.

Støtte fra Venstre

Berdahl får støtte fra Venstres Borghild Tenden. Hun er medlem av Stortingets finanskomité, og er saksordfører for forslagene om å innlemme e-bøker i merverdiavgiftsfritaket.

– Merverdiavgiftssystemet vårt må være fleksibelt nok til å ta opp i seg teknologiske endringer. E-bøker bør derfor ha momsfritak på samme måte som vanlige bøker. Noe annet er rett og slett ikke holdbart, sier Tenden.

Hun mener kulturministeren snarest bør slå fast noen tydelige prinsipper for bøker som er plattformuavhengig.

Forstår kravet

Kulturministeren har tidligere gitt uttrykk for at hun har forståelse for kravet fra den norske bokbransjen, men vil vente på en avgjørelse fra ESA før hun tar stilling til saken.

– Utfordringen vi har, er at ukepressen har klaget dagspressens momsfritak inn fra ESA. Og vi mener det vil være uklokt å utvide momsfritaket før vi har fått en nærmere avklaring fra ESA. Jeg forstår godt at bransjen ønsker likestilling og ser de kulturpolitiske argumentene for momsfritak. Men spørsmålet om moms på e-bøker reiser i tillegg svært mange spørsmål om avgrensning mot andre tjenester, sa Huitfeldt til NTB i desember

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.