Bokbransjen utsetter lanseringen av e-boka i Norge, og ber om et møte med kulturministeren for å diskutere momsfritak.
Les også: Dropper momsfritak på e-bøker
Trykte bøker har vært fritatt fra merverdiavgiften siden 60-tallet, og momsfritaket har vært et viktig virkemiddel for å fremme lesing og litterær produksjon i Norge.
Bokbransjen ønsker at momsfritaket også skal omfatte e-bøker.
Tirsdag neste uke skulle de norske e-bøkene lanseres, men nå utsettes planene. I stedet ber bransjen om et møte med kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Viktig virkemiddel
Allerede forrige uke trakk Aschehoug seg fra lanseringen da det ble kjent at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var lunken til momsfritak.
I dag fulgte resten av bokbransjen etter.
– Norge er et lite språkområde under konstant press. For å styrke norsk språk og en fortsatt satsning på norsk litteratur er det viktig å opprettholde gode rammevilkår for boka og leserne i Norge. De viktigste virkemidlene har vært merverdiavgiftsfritaket, innkjøpsordninger og bokavtale med fast bokpris. Norske e-bøker vil åpenbart ha behov for tilsvarende rammebetingelser for å kunne hevde seg i en stadig mer internasjonalisert virkelighet, sier styreleder Geir Berdahl i Den norske Forleggerforening i en pressemelding.
Støtte fra Venstre
Berdahl får støtte fra Venstres Borghild Tenden. Hun er medlem av Stortingets finanskomité, og er saksordfører for forslagene om å innlemme e-bøker i merverdiavgiftsfritaket.
– Merverdiavgiftssystemet vårt må være fleksibelt nok til å ta opp i seg teknologiske endringer. E-bøker bør derfor ha momsfritak på samme måte som vanlige bøker. Noe annet er rett og slett ikke holdbart, sier Tenden.
Hun mener kulturministeren snarest bør slå fast noen tydelige prinsipper for bøker som er plattformuavhengig.
Forstår kravet
Kulturministeren har tidligere gitt uttrykk for at hun har forståelse for kravet fra den norske bokbransjen, men vil vente på en avgjørelse fra ESA før hun tar stilling til saken.
– Utfordringen vi har, er at ukepressen har klaget dagspressens momsfritak inn fra ESA. Og vi mener det vil være uklokt å utvide momsfritaket før vi har fått en nærmere avklaring fra ESA. Jeg forstår godt at bransjen ønsker likestilling og ser de kulturpolitiske argumentene for momsfritak. Men spørsmålet om moms på e-bøker reiser i tillegg svært mange spørsmål om avgrensning mot andre tjenester, sa Huitfeldt til NTB i desember