KLIMA

– Utredninger overkjører miljøhensyn i Lofoten

VIL HA VERN: - Et varig vern av områdene mot petroleumsvirksomhet er det eneste som kan sikre kommende generasjoner Lofotens unike natur og fiskeriressurser, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.
VIL HA VERN: - Et varig vern av områdene mot petroleumsvirksomhet er det eneste som kan sikre kommende generasjoner Lofotens unike natur og fiskeriressurser, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen. Bilde: Scanpix
27. feb. 2011 - 12:41

De vil ha spørsmålet om oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen inn i Forvaltningsplanen for havområdene.

Olje i nord: Løsningen de kan leve med

Næringsinteresser foran miljø

– Forskjellen er at konsekvensutredningen ender i et vedtak om hvorvidt det er forsvarlig å bore etter olje og gass, mens forvaltningsplanens formål er å sikre at næringsvirksomhet ikke går på bekostning av miljøverdier i havet, sier nestleder Ola Elvestuen i en uttalelse fra helgens landsstyremøte i Venstre.

Les også: Ap og SV kan nærme seg Lofoten-løsning

Partiet mener at tidligere konsekvensutredninger etter petroleumsloven på norsk sokkel har latt næringsinteresser overstyre miljøfaglige råd i for stor grad.

De påpeker at Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten også er faglig sterkere, da det baserer seg på alle fagetater og – institutter i involverte sektorer.

Les også: Holder fast på Lofoten-strategi

Vern eneste alternativ

De viser til at en utredning styres av Olje- og energidepartementet, mens forvaltningsplanen involverer ni departementer i regi av Miljøverndepartementet.

– Når petroleumsnæringen, Høyre og Frp ønsker en konsekvensutredning nå, er det en åpningsutredning for oljeboring de etterspør. Venstre går imot enhver form for konsekvensutredning i dette spørsmålet. Et varig vern av områdene mot petroleumsvirksomhet er det eneste som kan sikre kommende generasjoner Lofotens unike natur og fiskeriressurser, sier Elvestuen.

Les mer:

– Slik driver man på i bananrepublikker

– Olje er viktigere enn SV

– Lofoten-kompromiss skremmer Europa

LO åpner for å utsette oljeutredning i nord

– Det ville vært patetisk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.