ARKIVNYHETER

Utreder politikk for norske mineraler

Anders J. Steensen
18. aug. 2011 - 12:09
Vis mer

Giske har som målsetting at en strategi for mineralnæringen skal være ferdig våren 2012. Staretigien skal ta for seg sentrale rammebetingelser for næringen.

– Nå begynner arbeidet med å fylle strategien med innhold, slik at kartleggingen av mineralressursene kan bli til arbeidsplaser og verdiskaping i lokalsamfunn, sier Giske. De siste årenes vekst i de globale økonomien har gitt en kraftig økning i råvareprisene. Kina og de andre BRIK-landene har hatt en sterk inntektsvekst, og mye av den ekstre inntekten går til kjøp av forbruksvarer, sier han i en pressemelding.Må definere rammebetingelsene

– De siste årene har vi sett at flere land utarbeider strategier på mineralområdet. Det er gode forutsetninger for å videreutvikle denne næringen i Norge. Kina har posisjonert seg internasjonalt og kjøpt seg opp i gruver over hele verden. Japan og USA har utarbeidet strategier, og EU har utarbeidet et råvareinitiativ for å sikre tilgangen til råvarer for egen industri. Finland utarbeidet en mineralstrategi som var ferdigstilt høsten 2010, og Sverige har besluttet å utarbeide en strategi for mineralnæringen. Utviklingen gjør det naturlig å se på rammebetingelsene for mineralnæringen i Norge. Vi vil se hvordan myndighetene kan legge til rette for økt verdiskaping i næringen, sier statsråden.

Mineralloven, som trådte i kraft 01.01.10, gir et godt rammeverk for å ta i bruk mulighetene som ligger der. – Det er likevel utfordringer for næringen som myndighetene bør ta tak i. I arbeidet med strategien vil vi legge vekt på at rammevilkårene for mineralvirksomhet gir god forutsigbarhet for næringen, sier Giske.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.