KRAFT

– Utfordrende, men ikke umulig

NYE TJENESTER: For at kostnadene ved AMS-utstyr til alle strømforbrukere skal forsvares, må det utvikles nye produkter og tilleggstjenester, mener Hafslund-sjef Christian Berg.
NYE TJENESTER: For at kostnadene ved AMS-utstyr til alle strømforbrukere skal forsvares, må det utvikles nye produkter og tilleggstjenester, mener Hafslund-sjef Christian Berg. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
18. jan. 2011 - 07:08

– Innføring av automatiske strømmålere i alle husstander to år før tiden blir en krevende affære, men er ikke umulig å gjennomføre, sier Hafslunds konsernsjef Christian Berg til Teknisk Ukeblad.

For at kostnadene ved AMS-utstyr til alle strømforbrukere skal forsvares, må det utvikles nye produkter og tilleggstjenester, mener konsernsjefen.

Bakgrunn: Automatisk strømmåling i 2013

Raske avklaringer

Alle strømkunder i Norge skal få installert strømmålere innen utgangen av 2016, etter at regjeringen i forrige uke framskyndet planene med to år.

Per i dag har Hafslund rundt 540.000 målepunkter som ifølge det nye kravet skal få installert automatisk strømmåler i løpet av en femårsperiode.

På grunn av blant annet forventet befolkningsvekst, vil antallet stige til 580.000 – 600.000 punkter fram mot 2017.

AMS i 2013: AMS-innføring ikke klarert med nettselskapene

Mye uklart

– Vi har lenge vært innstilt på at kravet skal være innfridd i 2018, og det setter oss i en strukket situasjon. Det er mange avklaringer som nå må på plass i løpet av kort tid, sier Berg.

Hva slags krav myndighetene vil stille til AMS-teknologien er fortsatt uklart. Norges vassdrags- og energidirektorat jobber med gjeldende forskrift og vil komme med sine reguleringskrav før sommeren.

– I dag vet vi ikke hvordan løsningene skal være. De 540 000 målerne må installeres sammen med et tilpasset IT-system, og vi må få på plass et eget nettreguleringsregime. Finansieringen er heller ikke avklart. Det er en del parametre som er uklare, sier Berg.

Energi Norge: – Ekstremt ambisiøst med AMS i 2013

Mange har allerede

Konsernsjefen minner imidlertid om at mange strømkunder allerede har fått installert automatiske strømmålere. Alle som har et forbruk over 100 000 kWh per år har et lovbestemt krav om å få målt strømforbruket nøyaktig.

– Rundt 50 prosent av alt volumet i Hafslund Nett sitt område er allerede timesmålt. Det er det mange som glemmer. Det er ikke nytt for oss, men det er klart det er et stort antall som nå skal få AMS-måler på plass, sier Berg.

Har bestilt selv

I tillegg har rundt 3900 privatkunder i Oslo og Akershus, som ikke er lovpålagt å ha slik måling, likevel fått installert strømmåler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De aller fleste av disse har fått måleutstyr som følge av ulike testprogrammer i Hafslund-regi, mens i underkant av 400 strømkunder har fått installert AMS-måler for egen regning, eller ved at boligutbygger har tatt initiativ til installeringen.

Riis-Johansen: Vil ha månedsvise strømregninger

– Må føre til noe mer

Konsernsjefen mener innføringen av automatisk strømmålere i alle husstander er et ledd i en mer rettferdig behandling av strømkundene.

Men Berg mener også at AMS-teknologien etter hvert må tilføre både strømkunder og energiselskapene noe mer enn kun en mer nøyaktig måling av strømforbruket.

– Folk forventer et korrekt fakturagrunnlag, det er viktig over tid. Men det alene rettferdiggjør ikke totalinvesteringene for AMS-teknologien. Vi må få en tilleggseffekt over tid, mener Berg.

På sikt bør innføringen av AMS-teknologien resultere i innføringen av nye produkter og tjenester, mener Berg.

– Vi må etter hvert se om det er noe vi kan gjøre rundt produkter og tjenester som skaper verdier som forsvarer disse investeringene, sier Berg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.