KARRIERE

Utenlandske selskaper i kø for å ansette norske ingeniører

Flere deltar på møter med rekrutterere.

Etter flere nedbemanninger har Norge i dag 5400 arbeidsledige teknologer. Flere av disse er attraktive på det utenlandske arbeidsmarkedet.
Etter flere nedbemanninger har Norge i dag 5400 arbeidsledige teknologer. Flere av disse er attraktive på det utenlandske arbeidsmarkedet. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
29. mai 2015 - 15:23

Det er ikke lenge siden det norske arbeidsmarkedet skrek etter ingeniører, og utenlandsk arbeidskraft ble hentet inn til Norge.

Med oljekrisen er situasjonen snudd på hodet.

Ferske Nav-tall viser at 5400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag nå er registrert som helt ledige. Blant ingeniører og sivilingeniører har ledigheten økt med hele 143 prosent det siste året.

Og nå er det flere norske ingeniører som har begynt å se utover landegrensene for å finne arbeid.

Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner

Til Danmark og Tyskland

80 arbeidsledige ingeniører deltok i dag på et informasjonsmøte i regi av Nav Sør-Trøndelag, om arbeidsmuligheter i Danmark og Tyskland, som Adressa.no tidligere har omtalt.

Dette er land med stort behov for ingeniører, som har vist interesse for arbeidskraft fra Norge.

Med seg i kofferten hadde de 30 konkrete jobber.

– Det er høy arbeidsledighet i Europa, men samtidig er det mange stillinger som står ledige. I Tyskland og Danmark er det stor etterspørsel etter ingeniører, og siden vi har den utviklingen vi har, med høy ledighet innen ingeniørfag og IKT, er det naturlig med samarbeid, sier Eures-rådgiver Inger Dyrnes til Teknisk Ukeblad.

Eures er et samarbeidsnettverk som jobber for økt mobilitet av arbeidskraft innenfor EU/EØS-området og Sveits.

Deltakerne på møtet fikk informasjon om bo- og arbeidsforhold, om hvordan man går fram for å finne en ledig jobb og søke på den, arbeidslivets spilleregler, lønnsforhold og arbeidstid samt generell informasjon om landene.

– Tilbakemeldingene har vært at det kanskje er enklere å se for seg et utenlandsopphold når man har mer konkret informasjon om hva man kan forvente og hva som skal til, sier Dyrnes.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Nytt møte i Rogaland

Interessen for informasjonsmøtet har vært stor, med nærmere 200 påmeldte ingeniører og god respons fra arbeidsgivere i de respektive landene, forklarer Dyrnes.  

– Tidligere har det ikke vært samme behov for slik møter, i hvert fall ikke i Sør-Trøndelag. Vi har hatt et arbeidsmarked i balanse. Men nå snur vi oss etter utviklingen, og jeg regner med at det bli flere slike møter framover, sier hun.

Foreløpig er det planlagt et møte også i Rogaland. 16. juni kommer representanter fra Danmark for å informere om arbeidsmulighetene for ingeniører i landet.

Dyrnes påpeker at det også er mulig å finne ledige stillinger via de nasjonale stillingsportalene til hvert enkelt land. Disse finnes også på Eures-portalen. Ingeniører som vil se etter arbeid i Europa, kan holde seg oppdatert på hvilke muligheter som finnes.

– Generelt er norske arbeidstakere lite mobile på tvers av landegrenser, selv når du sammenligner med svensker og dansker. Men tidligere har arbeidsmarkedet vært så godt at de ikke har hatt behov for det. Så det vil vise seg nå om ingeniører uten jobb vil ønske å flytte på seg. Det er mange som har tatt kontakt i forbindelse med informasjonsmøtet, som har vist stor interesserte, påpeker Dyrnes.

Les også: Dette er ingeniørstudentenes drømmearbeidsgivere

Maskin, elektro, automasjon, IKT

I skrivende stund ligger det 13 ingeniørstillinger gjennom Eures på Nav sine stillingssider. Av dem er åtte i Danmark, fem i Tyskland.

Blant arbeidsgiverne som ser etter norske arbeidstakere er FLSmidth, Davinci development og Linak i Danmark.

Blant de tyske arbeidsgiverne er HOB GmbH & Co. KG, Zeiss og INP International Projects.

De fleste stillingene er innenfor områder som maskin, elektro, automasjon og IKT.

Les også: Én av fire ingeniører vurderer å bytte jobb

Ingeniørledigheten opp 143 prosent

5400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag er ved utgangen av mai registrert som helt ledige, viser tall fra Nav som ble publisert fredag.

Dette er en økning på 2100 personer, eller 61 prosent, sammenlignet med mai i fjor.

Den største ledighetsøkningen har kommet blant ingeniører og sivilingeniører, hvor ledigheten har økt med 143 prosent det siste året. Og det er spesielt ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag som opplever økt ledighet.

Fylker hvor det er mange sysselsatte i oljerelatert virksomhet er hardest rammet. Ledigheten har økt mest i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder, med henholdsvis 49, 19 og 16 prosent. Til sammen utgjør det 4100 personer.

Går til sak: Delvis ufør sivilingeniør fikk sparken fra Aker Solutions. Krever jobben tilbake

Én av ti vil vurdere utlandet

I en spørreundersøkelse blant Nito's medlemmer, gjennomført i april i år, svarer nesten 40 prosent at de kan tenke seg å flytte for å finne relevant arbeid. Det er ingeniørene under 30 år som er mest mobile.

I alt 1570 personer har svart på undersøkelsen, av dem svarer 609 at de er villige til å flytte på seg.

Av disse igjen svarer én av fire at de kan flytte utenlands. Det tilsvarer i underkant av ti prosent av alle som har deltatt i undersøkelsen.

Det er flest i alderen 30-39 år som sier seg villig til å flytte utenfor landets grenser for å få arbeid, færrest blant dem over 60 år.

Nito-president Trond Markussen påpeker at mye har endret seg på kort tid.

– Men vi tror foreløpig ikke vi vil oppleve noen ingeniørflukt ut av landet. Interessante og utviklende arbeidsoppgaver er hva ingeniørene ser etter, og om utlandet har disse jobbene kan det medføre at man flytter. Flere må nok belage seg på å flytte på seg, enten til andre steder i Norge, eller i utlandet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Bransjen slet med å finne ingeniører: Kraftselskapet slet med å finne ingeniører - nå strømmer de til fra oljebransjen

– Må være på hugget

For Nito er det likevel viktig å påpeke at norsk næringsliv bør kjenne sin besøkelsestid. De som er ledige fra olje- og gassnæringen har kompetanse som kan brukes andre steder.

– Vi etterlyser en større satsing på innovasjon, slik at vi ikke risikerer å miste verdifull kompetanse innen petroleum. For den kompetansen trenger vi den dagen pilene peker oppover igjen, poengterer han.  

Markussen mener det må være opp til den enkelte å avgjøre om de vil finne en jobb utenlands.

– Vi anbefaler alle å være på hugget for å få seg jobb, og ha et større perspektiv på hvilke jobber de kan tenke seg. De må være fremoverlente, ikke sitte og vente på at noen skal tilby dem jobb. Finner ingeniører interessante jobber utenlands er det bra, og bedre enn at de blir gående ledig i Norge. Men vi håper også de som eventuelt drar, kommer hjem igjen når markedet her ser lysere ut, sier han.  

Nito-lederen råder likevel ingeniører som ser mot utlandet å rådføre seg med fagforeningen sin.

– Få fagforeningen din til se på avtalen, slik at du vet hvilken arbeidsgiver du takker ja til. Skatter du til utlandet har du dessuten ikke de samme trygderettighetene. Slike ting bør de sette seg inn i for å unngå overraskelser den dagen de har lyst til å komme hjem, understreker han.

Nito-undersøkelsen:

  • I et presset jobbmarked, kunne du tenke deg å flytte for å finne en jobb der du fikk brukt utdanningen/erfaringen din?
 Total<3030-3940-4950-5960
Ja38.9%59.4%36.7%37.2%39.0%32.1%
Nei42.4%26.3%42.6%40.9%42.4%55.5%
Vet ikke18.7%14.3%20.7%21.9%18.6%12.4%
Antall respondenter1570133319430479209

 

  • Hvor langt kunne du flytte?
 Totalt<30  30-3940-4950-59>60
Innen kommunen2.3%0.0%1.7%3.8%2.1%3.0%
Innen fylket10.8%5.1%12.0%13.1%9.6%13.6%
Innen landsdelen22.7%25.3%19.7%20.6%21.9%31.8%
Hele landet30.5%29.1%21.4%26.9%39.6%31.8%
Utlandet24.8%29.1%36.8%25.6%19.3%12.1%
Vet ikke8.9%11.4%8.5%10.0%7.5%7.6%
Antall respondenter6097911716018766

Les også: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.