KARRIERE

Delvis ufør sivilingeniør fikk sparken fra Aker Solutions. Krever jobben tilbake

Sa nei til tilbud fra Aker-systemets bemanningsbyrå.

Sivilingeniøren mener hun ble usaklig oppsagt av Aker Solutions MMO og at oppsigelsen derfor er ugyldig.
Sivilingeniøren mener hun ble usaklig oppsagt av Aker Solutions MMO og at oppsigelsen derfor er ugyldig. Bilde: Vidar Ruud / NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
4. mai 2015 - 06:00

Svikt i vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet på sokkelen gjorde at Aker Solutions i fjor kuttet bemanningen innenfor vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO).

Nå krever en oppsagt sivilingeniør jobben tilbake i Aker Solutions MMO. Neste uke møtes de i retten.

Sivilingeniøren takket nei til å bli overført Aker-systemets bemanningsselskap Frontica Advantage og er en av 40 som fikk oppsigelse fra Aker Solutions. Hun mener oppsigelsen er usaklig og dermed ugyldig.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

– Ugyldig oppsigelse

Tekna-medlemmet ble sagt opp 5. september i fjor – nær to måneder etter at Aker Solutions annonserte store omorganiseringer innen vedlikehold og modifikasjon.

100 ingeniører innen vedlikehold, modifikasjon og operasjoner ble da overført til subsea-forretningsområdet. Flere ansatte fikk også tilbud om overføring til bemanningsselskapet Aker Advantage, som noen måneder senere fikk navnet Frontica Advantage.

De fikk tilbud om lønn i syv måneder i bemanningsselskapet, og hjelp med å finne ny jobb.

Sivilingeniøren fikk tilbud om overføring til bemanningsselskapet, men takket nei til dette. Etter dette ble hun sagt opp.

I løpet av 2014 har til sammen 500 takket ja til overføring til Frontica Advantage. Av disse har omtrent 46 prosent fått nye stillinger, ifølge Aker Solutions.

Til sammen 40 personer har takket nei til å bli flyttet over til bemanningsselskapet og fått oppsigelse.

Les også: Tidligere arbeidsgiver saksøkte ingeniører og tekniske ledere hos konkurrent

– Manglet begrunnelse

Den oppsagte sivilingeniøren mener Aker Solutions ikke ga henne en forklaring på hvorfor hun ble valgt ut til oppsigelse som tilfredstiller kravene i loven, fremgår det av sluttinnlegget som ble sendt til dommeren i forrige uke.

Sivilingeniøren får juridisk hjelp av ingeniørorganisasjonen Tekna.

De peker i sluttinnlegget på at en oppsigelse ikke er saklig hvis det finnes et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstakeren.

Advokaten viser til at det er rundt 300 ansatte ved den aktuelle Aker Solutions-avdelingen og at det burde være mulig å bruke sivilingeniørens kvalifikasjoner.

Les også: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå

– Karrieren over

Sivilingeniøren mener også at Aker Solutions burde tatt hensyn til at hun er delvis ufør.

«I denne saken foreligger det sterke sosiale hensyn som i en interesseavveining skal tillegges vekt, og som medfører en særlig plikt for arbeidsgiver å finne en posisjon hvor man kan gjøre bruk av hennes arbeidskraft», heter det i sluttinnlegget.

Sivilingeniørens prosessfullmektig fra Tekna, peker på at sivilingeniøren er delvis ufør, men har klart å utføre sine arbeidsoppgaver på tross av store helsemessige utfordringer.

«Det er ikke tvilsomt at hun vil få store problemer med å finne annen jobb, og vurderer selv det som sannsynlig at hennes yrkeskarriere i praksis er over dersom hun nå går over i arbeidsledighet», skriver advokaten videre i sluttinnlegget.

Sivilingeniøren mener at Aker Solutions MMO som IA-bedrift har en særskilt forpliktelse til å ivareta ansatte som henne. Advokaten fremhever IA-avtalens mål om å hindre utstøting og frafall i arbeidslivet.

Les også: Oljegigant dropper patentkrangel med norske gründere

600 mistet jobben

Aker Solutions mener selskapet må frifinnes. Selskapet advokat ønsker ikke å kommentere saken.

– Aker Solutions kommenterer ikke saker som står for retten, skriver selskapets prosessfullmektig i en epost til Teknisk Ukeblad.

I sluttinnlegget skriver han imidlertid at det ikke er omtvistet at Aker Solutions MMO hadde saklig grunn til å redusere bemanningen ved den aktuelle avdelingen.

Aker Solutions' advokat skriver også at oppsigelsen av sivilingeniøren «var en del av en omfattende omstillingsprosess der nær 600 ansatte i bedriften mistet arbeidet» og at dette begrenset bedriftens handlingsrom.

Advokaten mener de berørte ansatte ble godt ivaretatt både underveis i prosessen og gjennom avtalen med Aker Advantage, som senere ble Frontica Advantage.

Les også: De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

Krevende markedssituasjon

– Vi uttaler oss generelt ikke om pågående rettstvister, sier pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen i Aker Solutions.

Hun sier følgende om situasjonen selskapet er i:

– Aker Solutions har, som andre, vært nødt til å tilpasse arbeidskapasiteten til den krevende markedssituasjonen innenfor forretningsområdet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner på norsk sokkel (MMO). Vi har brukt tid på å finne løsninger for å unngå nedbemanning så langt det er mulig, da dette selvfølgelig er tungt først og fremst for de av våre kollegaer som blir direkte berørt, men også for selskapet. Vi er opptatt av at prosessene foregår på en ryddig måte, i dialog med fagforeningene, sier Lund-Andersen.

Les også: For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

– Forsvarlig prosess

Aker Solutions MMO mener valget av sivilingeniøren som overtallig var saklig begrunnet. I tillegg til ansiennitet mener selskapet at de har lagt vekt på saklige kriterier som reell kompetanse, formell kompetanse, anvendelighet og sosiale hensyn, ifølge sluttinnlegget.

«Prosessen var forsvarlig og i tråd med gjeldende regelverk», heter det i sluttinnlegget.

De skriver at i den samlede vurderingen var det forskjellen i formal- og realkompetanse og anvendelighet som ble avgjørende i valget mellom den nå oppsagte sivilingeniøren og andre i avdelingen.

«Aker MMO kan ikke se at disse vurderingene er usaklige», skriver advokaten sluttinnlegget.

Les også: Dette ser arbeidsgivere på som de viktigste egenskapene hos ansatte

– Tillitsvalgte godkjente oppsigelsen

I sluttinnlegget fra Aker Solutions' advokat hevdes det også at arbeidstakernes tillitsvalgte har godkjent blant annet overtallighetslisten.

Sivilingeniørens advokat bestrider at dette betyr at de tillitsvalgte har godkjent oppsigelsen. Hun anfører at «Teknas tillitsvalgte aldri godkjenner konkret utvelgelse».

Flere tvister

Advokatfullmektig Heidi Iversen i Tekna er sivilingeniørens prosessfullmektig. Hun ønsker ikke å kommentere tvisten spesifikt, men forteller at de opplever en stor økning i antallet medlemmer som tar kontakt for å få juridisk rådgivning.

– Vi opplever at det er økende nedbemanning, og det er noe vi følger nøye med på. Vi ønsker å sikre at arbeidsgiver følger arbeidsmiljølovens krav til saklighet. Denne saken er en del av den oppfølgingen vi har, sier Iversen.

Hun bekrefter at Tekna bistår i et større antall rettstvister nå enn tidligere, men ønsker ikke å gå ut med antallet.

Les også: Toppleder i norsk oljeselskap gikk til sak etter at han fikk sparken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.