ENERGI

Uten dyre varmepumper: Datasenter skal levere overskuddsvarme direkte til fjernvarmenett

Teknologibedriften Asetek kobler nå sitt eget, lille datasenter direkte til Aalborgs fjernvarmenett. Bedriften bruker «liquid cooling» til serverne sine, og vil levere vann med overskuddsvarme med samme temperatur som vannet inn til fjernvarmen.

Taiwans Center for High-Performance Computing (NCHC) bruker væskekjølings-teknologi fra Asetek for å kjøle superdatamaskinen sin.
Taiwans Center for High-Performance Computing (NCHC) bruker væskekjølings-teknologi fra Asetek for å kjøle superdatamaskinen sin. Foto: Asetek
Niels Møller Kjemtrup, Ing.dk
7. juni 2019 - 18:00
Vis mer

I Aseteks lille datasenter bruker man det 40 grader varme fjernvarmevannet i returløpet. Det pumpes inn i datasenteret, og kjøres gjennom en varmeveksler slik at serverne kan kjøles med kjølevæske. Resultatet er – i tillegg til at serverne overlever – 60 grader varmt vann som brukes direkte i fjernvarmenettet.

Teknologien som benyttes er altså væskekjøling, og løsningen brukes allerede til bærbare pc-er, der plassen i kabinettet er begrenset, samt i andre typer pc-er og superdatamaskiner som alltid kjøres med svært høy belastning.

– Det finnes vanligvis noen tekniske begrensninger når man skal utnytte overskuddsvarmen fra datasentre. Én av dem er at vannet de leverer er for kaldt, slik at temperaturen må heves etterpå. Dette koster energi og dyre varmepumper. Men dette kommer man utenom med denne løsningen, sier professor i energiplanlegging Henrik Lund ved Aalborg Universitet.

Han har formidlet kontakten mellom Asetek og Aalborg Forsyning, fordi det er en interessant demonstrasjon av løsningen. Har han dessuten også i flere år hatt et forskningssamarbeid med Aalborg Forsyning.

– En annen barriere er at en del fjernvarmesystemer krever altfor høye temperaturer – noen helt opp til 80–90 grader. Det er ikke så veldig fornuftig, og slett ikke når man skal utnytte overskuddsvarme, sier han

ZEG Power og H2 Production kjører i gang anlegget. Da oppstår det av og til noen utfordringer som løsese i fellesskap, her ved Marlene Solheim, ansatt i Petrolink og innleid til ZEG og Tina Rykkel Blom, som er prosessoperatør i H2 Production.
Les også

– Dette er en verdensledende teknologi

Krav til bruk av overskuddsvarme

Aseteks datasenter er veldig lite, og de gir bort varmen gratis. Det gjenstår en del arbeid før det er koblet til Aalborgs fjernvarmenett, men det forventes at dette er på plass i løpet av få måneder.

– Dette er i hovedsak et forsøksoppsett. Vi har ett enkelt rack fylt med 100 servere, så dette gir ikke mer enn 10–15 kW. Men selve racket bruker mer strøm enn de fleste med sine i alt 100 servere – så det viser at det kan la seg gjøre, og det ville også kunne oppskaleres til et langt større datasenter, siden det jo bare er en VVS-jobb å koble til flere racks, sier CEO André Sloth Eriksen hos Asetek.

Han mener at det burde være lovpålagt å kreve at datasentre utnytter overskuddsvarmen sin når de etablerer seg i Danmark eller EU. For eksempel med væskekjøling, lik den Asetek og en del andre bedrifter kan levere.

– Det er egentlig ganske vanvittig at man krever energi-godkjenning av alt fra hus til dieselbiler, men ikke stiller noen som helst krav til å utnytte overskuddsvarme når et enormt datasenter ønsker å etablere seg, sier André Sloth Eriksen.

Avgiften på å brenne søppel har økt med 85 prosent. Det gjør det vanskeligere å investere i miljøvennlige tiltak. Bildet er tatt ved Klemetsrud energigjenvinningsanlegg.
Les også

Mener klimaavgift har motsatt effekt

Nok til fem husstander

Aseteks lille datasenter vil ifølge André Sloth Eriksen kunne levere fjernvarme nok til omtrent fem husstander. Til sammenligning har Apple, Google og Facebook planlagt fem hyperscale-datasentre, og av dem er det bare ett – Facebooks datasenter i Odense – som gjenbruker overskuddsvarme.

Her kjøler man ned titusenvis av servere med kald luft, og deretter føres varmen ut som varm luft. Det er deretter nødvendig med varmepumper for å heve vanntemperaturen så mye at vannet kan brukes til fjernvarme.

«Samarbeidet med Fjernvarme Fyn vil kunne gjenvinne 100.000 MWh energi i året, noe som tilsvarer energiforbruket til 6900 hjem», opplyste Facebook i slutten av 2018.

Denne artikkelen ble først publisert av Ing.dk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.