MOBIL

Ute etter en bra surfemobil?

Her er spesifikasjonene som betyr noe. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. sep. 2012 - 19:10

Det hender titt og ofte at folk spør oss hvilken mobiltelefon de bør velge, og da stiller vi alltid et kontringsspørsmål: Hva skal du bruke mobilen til? 

Etter at fysiske taster ble erstattet med store berøringsskjermer er det spesielt ett bruksområde vi merker flere og flere har hoppet på: Surfing på nett.

Og de som surfer mye på nett vil naturlig nok ha en best mulig bruksopplevelse.

Nå er det heldigvis slik at det er svært enkelt å se om en telefon vil gi en bra surfeopplevelse. Med forbehold om enkelte unntak vil du kunne se om en mobil egner seg for surfing utelukkende ut fra spesifikasjonsarket. Det krever selvsagt at du vet hva du skal se etter. 

Vi syntes derfor det var på sin plass med en liten innføring i hvilke faktorer som avgjør surfeegenskapene, og hvorfor:

Skjerm



Galaxy Note har en skjerm som er som bestillt for surfing på nettet.

Den første komponenten du bør stille krav til i en surfetelefon er skjermen, siden det tross alt er denne som står for presentasjonen av nettsidene du befinner deg på. 

Og for å hente frem en gammel klisjé: Her er det ikke størrelsen som er det viktigste. De siste årene har det vært flere undersøkelser som viser at iPhone-brukere ligger helt i tet når det kommer til surfing på mobilen, og da snakker vi om en telefon med 3,5-tommers skjerm. 

Årsaken til at iPhone 4/4S leverer strålende surfeegenskaper på en så liten skjerm, er oppløsningen (altså hvor mange bildepunkter skjermen har). 

Med høy oppløsning vil hver eneste bokstav på nettstedet du besøker være bygd opp av flere punkter, noe du merker i form av tekst som er fullt lesbar selv når den er liten - for eksempel om du zoomer ut. Om oppløsningen er for lav skal det ikke mye til før ting blir kornete. 

Dette er bare én av mange spesifikke eksempler på fordelene med høy oppløsning. Du vil også kunne zoome lenger inn og ut, du får en bedre oversikt over nettstedet siden flere bilder/artikler kan vises på skjermen uten at du trenger bla deg videre og du får en vesentlig bedre helhetsopplevelse enn med lav oppløsning. 

Hvor går grensen?

Det vil selvsagt være individuelle forskjeller på hva man godtar av oppløsning, og slett ikke alle trenger en 720p-skjerm for å være fornøyd med surfeopplevelsen. Nedenfor har vi listet opp noen av de forskjellige oppløsningene du får i dag, med vår personlige mening bak: 

240 x 320 piksler: Altfor lite til surfing.

320 x 480 piksler: Fremdeles under "godkjent-grensen", men holder til mobiltilpassede nyhetssider og annen lett surfing.

480 x 800/480 x 854 piksler: Minstegrensen for å gi en akseptabel surfeopplevelse, men fremdeles noe lavt. 

960 x 540 piksler: Her begynner ting å bli bra.

960 x 640 piksler: Oppløsningen i iPhone 4 og iPhone 4S. Gir svært skarpt bilde på 3,5-tommeren. 

1280 x 720 piksler: Dette er oppløsningen som brukes i de fleste toppmodeller som er lansert i år. Åpner for å surfe på både vanlige og mobiltilpassede nettsider uten sperrer. Gir en nydelig oversikt, et sylskarpt bilde og er det nærmeste du kommer "vanlig PC-opplevelse" i dag.

For deg som vil vite mer:

Maskinvare



Dersom det står en Snapdragon S4 i telefonen din trenger du ikke bekymre deg for at lasting av nettsider skal gå tregt. 

I telefonen din står det en systembrikke som blant annet inneholder prosessor og grafikkbrikke, og det er spesielt sistnevnte som spiller hovedrollen når du surfer på nett. Er grafikkbrikken for treg vil du merke at grafiske objekter og annet som skal tegnes opp på skjermen går unna i snegletempo. Når alt er ferdig lastet, og det er på tide å bla nedover nettstedet du befinner deg på, vil du oppleve alt fra at det hakker til at det er helt blankt til at innholdet lastes på nytt (noen telefoner laster bare den delen av nettstedet du ser på skjermen pluss litt til, for å gi et inntrykk av at ting går raskere). 

Å gå inn på hver eneste systembrikke på markedet har vi ikke tenkt å begi oss ut på, da det ville blitt en temmelig lang liste. Men vi kan gi et par tommelfingerregler: 

Dersom telefonen har énkjerneprosessor bør du definitivt lese noen tester før du bestemmer deg. Spesielt i lavprissegmentet er det vanlig at telefonen er utstyrt med svak systembrikke - og dermed grafikkmaskinvare som begynner å bli utdatert og prosessor som er av den trege sorten.

Dersom telefonen har dobbeltkjerneprosessor kan du være ganske trygg på at også grafikkbrikken er sterk nok til å gi en flytende surfeopplevelse. Vær obs på at det er en verden av forskjell på tokjernebrikkene som kom i fjor og den nyere 2012-puljen, så selv om begge generasjonene vil gi en bra surfeopplevelse vil du merke klare ytelsesforskjeller på andre punkter.

Dersom telefonen har firekjerneprosessor eller en av de nye dobbeltkjerneprosessorene får du en helt strålende surfeopplevelse. Så lenge du har båndbredde nok vil de fleste nettsteder være helt ferdiglastet på få sekunder, og du vil kunne bla opp og ned uten hakking og forsinkelser. 

Tilkobling



Alle nye toppmodeller har HSPA+, som gir deg de kjappeste hastighetene du greier oppnå på en mobiltelefon i Norge. 

Verken HD-skjerm eller Hulken-maskinvare vil gi en bra surfeopplevelse dersom internettilkoblingen ikke holder mål, siden det tross alt er denne som henter alt informasjonen som skal tygges av telefonen din.

Det er mange år siden Wi-fi ble standard på alle telefoner som selges, og for de fleste vil dette være den foretrukne tilkoblingsmuligheten når de er hjemme eller andre steder der det er tilgjengelig. Da får du den samme hastigheten som PC-ene på samme nettverk, noe som oftest vil være mer enn tilstrekkelig. 

Nå er det ikke slik at man alltid har tilgang til slike linjer, og da må man istedenfor koble seg opp via mobilnettet. Og her har det etterhvert dukket opp en del standarder: 

GPRS og EDGE: De tregeste tilkoblingene du får i mobilnettet i dag. Støttes av alle telefoner.

3G (UMTS): Helt fantastisk for noen få år siden - ikke så festlig i dag. Støttes av alle telefoner. 

HSPA: Finnes på de aller, aller fleste telefoner i dag. Vær obs på at det er forskjeller internt i denne klassen, og at noen telefoner har maks nedlastningshastighet på 7,2 Mbps, mens andre greier 14,4. Ingen av alternativene vil oppleves som noen voldsom flaskehals.

HSPA+: Dette er den høyeste hastigheten du kan ta i bruk med en mobiltelefon i Norge i dag, og kan sammenlignes med "åpne sluser" hos bredbåndsoperatørene. Alle toppmodeller støtter en nedlastningshastighet på opp til 21 Mbps, og du er sikret den høyeste hastigheten som er tilgjengelig der du befinner deg. Videre har det kommet en oppgradering av dette kalt DC-HSDPA, som dobler hastigheten til 42 Mbps. Dette er i ferd med å bygges ut.

LES MER: NetCom dobler hastigheten

LTE: Markedsføres som 4G her i landet. Lar deg i teorien laste ned med inntil 100 Mbps. Finnes foreløpig ikke på telefoner i vanlig salg i Norge, men slike telefoner er på vei.

LES MER: Disse har 4G og kommer til Norge

LES OGSÅ: Kan 4G erstatte ADSL? 

Hva er de beste surfetelefonene i dag?

Noen telefoner utmerker seg mer enn andre på surfefronten. Siden surfeopplevelsen er såpass avhengig av skjerm og maskinvarekraft kommer man ikke utenom at de dyreste telefonene også er de aller beste, men du får mange veldig gode surfetelefoner også i mellomklassen.

Her er lenker til tester av noen telefoner vi kan anbefale deg som surfer mye:  

2012-modeller:

Fjorårsmodeller

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.