KRAFT

USA vil svekke klimaerklæring fra G8

President George W. Bush, USA.
President George W. Bush, USA. Bilde: The White House
Tore Stensvold
22. mai 2007 - 11:35

London (NTB-Reuters):Tysklands forbundskansler Angela Merkel har satt klimatrusselen øverst på dagsordenen for årets toppmøte for verdens åtte mektigste land, som finner sted i den tyske Østersjøbyen Heiligendamm 5. og 6. juli.

Et utkast til slutterklæring fra toppmøtet slår fast at topplederne vil arbeide for en ny internasjonal klimaavtale som kan avløse Kyotoavtalen når den utløper i 2012. Utkastet inneholder også konkrete mål om kutt i utslippene av klimagasser fra ulike sektorer, i tråd med EUs mål om 20 prosent reduksjon innen 2020 og en halvering av utslippene innen 2050.

Men USA vil ha strøket alle konkrete mål og alle henvisninger til behovet for en ny internasjonal klimaavtale, skriver Reuters, som har hatt tilgang til utkastet og USAs innvendinger.

– Prinsipper

I et intervju med Reuters sier president Bush at han ikke tror det vil være mulig å få til effektive tiltak mot klimaendringer uten at Kina og India deltar.

Bush mener det er for tidlig å si om G8-toppmøtet klarer å komme til enighet.

– Det er for tidlig å si nå. Jeg håper vi kan bli enige om noen grunnleggende prinsipper, sier Bush, uten å konkretisere hvilke.

Vil samarbeide

Bush sier han vil samarbeide med Europa, Kina og India om tiltak som reduserer utslippene av klimagasser, uten at de truer økonomisk vekst.

Bush trakk i 1981 USAs underskrift på Kyotoavtalen fordi han mente den var skadelig for USAs økonomi.

G8-toppmøtet samler stats- eller regjeringssjefene fra USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Russland og Japan.

Også Kina, India, Sør-Afrika, Mexico og Brasil vil delta på møtet i Heiligendamm. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.