OLJE OG GASS

USA og Norge i petroleumssamarbeid

ØNSKER DIALOG: Ola Borten Moe har invitert USAs innenriksminister Ken Salazar til Norge i juni.
ØNSKER DIALOG: Ola Borten Moe har invitert USAs innenriksminister Ken Salazar til Norge i juni. Bilde: Fredrik Drevon
9. nov. 2011 - 09:10

USAs innenriksminister Ken Salazar kommer til Norge til sommeren for å snakke med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) om olje- og gassvirksomhet i nord.

På konferanse

Moe framhever at Salazar kommer til Norge for å se på «effektiv og mest mulig klimavennlig» utvinning av fossile energiressurser. Den norske statsråden inviterte Salazar til Norge under et møte i Washington tirsdag.

Etter planen kommer den amerikanske innenriksministeren til Oslo i juni neste år for å delta på den planlagte konferansen «Arctic Energy Agenda» – hvor det spesielt er offshorevirksomhet i arktiske havområder som står på dagsordenen.

– Blir tatt på alvor

– Når USA og andre land sender ministre til Norge for å diskutere disse problemstillingene og lære av vår måte å løse dem på, så har jeg vanskelig for å se det på noen annen måte enn at vi blir tatt på alvor på dette feltet, sier Moe til NTB.

I en felles erklæring fra Washington heter det seg at USA og Norge deler interessen for å etablere gunstige forhold for en omfattende og bærekraftig utvikling av ressursene i nordområdene. «De uoppdagede energiressursene i Arktis antas å være betydelige», står det i erklæringen som er undertegnet av Moe og Salazar.

Utvikler samarbeidet

De er enige om at USA og Norge må styrke energisamarbeidet seg imellom på tre konkrete områder:

  • Det skal etableres systemer for løpende utveksling av informasjon om saker knyttet til ansvarlig ressursforvaltning og bærekraftige petroleumsaktiviteter i nordområdene.
  • Det skal jobbes systemetisk med å etablere retningslinjer for ansvarlig drift under arktiske forhold (best practice).
  • Implementere en økosystembasert tilnærming til forvaltning av disse ressursene som tar hensyn til både landfaste, kystnære og marine miljøer.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.