KLIMA

– USA mer realistisk

NÅR IKKE MÅLENE: Cicero-direktør Pål Prestrud tror USAs beskjedne klimamål er mer realistiske enn Norges ambisiøse på 30-40 prosent kutt. ¿ Det er bare ti år til 2020. Med den politikken vi fører i dag kommer vi ikke dit, sier Prestrud.
NÅR IKKE MÅLENE: Cicero-direktør Pål Prestrud tror USAs beskjedne klimamål er mer realistiske enn Norges ambisiøse på 30-40 prosent kutt. ¿ Det er bare ti år til 2020. Med den politikken vi fører i dag kommer vi ikke dit, sier Prestrud. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
7. des. 2009 - 11:42

KØBENHAVN: – Endelig er vi i gang, sier Pål Prestrud, direktør ved Cicero senter for klimaforskning på Universitetet i Oslo.

Vi er på "klimabåten" Norrøna ved Nordre Toldbod i København. Her holder en rekke journalister til under klimatoppmøtet COP15, og Cicero holder en rekke kurs og foredrag.

Prestrud har vært på flere såkalte COP-forhandlinger før, og sier det er enormt mye prat, mange vanskelige faguttrykk og mange fagre løfter. Blant annet fra Norge.

– Mye retorikk

– Skal jeg være ærlig tror jeg USA er mer realistiske enn Norge og EU, sa Prestrud mandag, under den første daglige pressebriefingen fra Cicero under klimatoppmøtet.

Han viser til at USA vil kutte 3 prosent fra 1990-nivå innen 2020, mens Norge lover 30-40 prosent og EU 30 prosent.

– Det er bare ti år til 2020. Med den politikken vi fører i dag kommer vi ikke dit. Så det er mye retorikk, sier Prestrud.

– Utslippene går ikke ned

Norge ligger i dag langt over sine Kyoto-mål, med 53,8 millioner tonn CO2-utslipp på hjemmebane i 2008. Vi oppnår likevel målene våre ved å kjøpe klimakvoter i u-land som Kina, India og Chile: Les saken her

– Norge har store ord i kjeften og sier mye, men utslippene går ikke ned, sier Prestrud.

Utslippene kan bli noe redusert i 2009, men det skyldes at industrien produserer mindre på grunn av finanskrisen.

– Må ta sjanser

Prestrud etterlyser flere tiltak som ikke er kostnadseffektive i dag.

– Det finnes ikke så mange vitser om klimaendringer, men her er en: Hvor mange klimaskeptikere kreves det for å skifte en lyspære? Ingen, for det er mer kostnadseffektivt å leve i mørket, sier Prestrud. – Du må se på hva som er billig på lang sikt. Når vi ikke vet hva som er det, må vi ta noen sjanser og utvikle noe.

Tror på CO2-fangst

Han viser til CO2-fangst og -lagring som en slik sjanse, og regner denne satsingen som viktig selv om det skulle feile.

– CO2-fangst og -lagring er riktig. Vi må satse på mye forskjellig. HVis Kårstø og Mongstad står igjen som feilslåtte prosjekter, og vi har fått løsninger som fungerer, så er det verdt det, sier Prestrud.

– Møtet hauset opp

Cicero-direktøren mener mange har overdrevet hvor viktig klimatoppmøtet i København er som enkeltstående hendelse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det har vært hauset opp altfor mye, etter min mening. Hvis vi ikke får dette til, er det for sent, sier enkelte. Men dette er en prosess, og København blir et skritt framover. Jeg tror ikke man kan dømme København før det har gått to-tre år.

Prestrud understreker at det er enormt mange arrangementer under møtet.

Mye som skjer

– Forhandlingene er uhyre kompliserte. Det er vanskelig å få oversikt og lett å gå seg bort i detaljene. Det er forferdelig mye som skjer, det er enormt mange forkortelser for ulike prosesser, og her er det også mye som skjer rundt, sier Prestrud.

København bobler over av klima under toppmøtet, det er skulpturer av brennende, rykende, grønne og fargesprakende kloder overalt i byen. Utenfor Bella Center skaper trommende demonstranter og smeltende isskulpturer en festivalaktig stemning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.