FORSVAR

USA framskynder utplassering av rakettskjold i Sør-Korea

Terminal High Altitude Area Defense ble først tatt i bruk under Irak-krigen.

USAs utenriksminister Rex Tillerson er i Sør-Korea og har lovet å framskynde utplasseringen av det amerikanske rakettskjold-systemet THAAD.
USAs utenriksminister Rex Tillerson er i Sør-Korea og har lovet å framskynde utplasseringen av det amerikanske rakettskjold-systemet THAAD. Bilde: AP/NTB Scanpix

USA og Sør-Korea er enige om å framskynde utplasseringen av det amerikansk rakettskjoldsystemet THAAD, opplyser Sør-Koreas fungerende president Hwang Kyo-ahn.

– Vi er enige om å styrke vår allianse ytterligere, for å møte de trusler som Nord-Korea utgjør. Dette gjør vi ved raskt å utplassere THAAD, sa Hwang Kyo-ahn under en felles pressekonferanse med USAs utenriksminister Rex Tillerson mandag.

Kina varsler mottiltak

THAAD er et rakettskjoldsystem, og utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina, som har varslet mottiltak.

– Kina vil iverksette de tiltak som er nødvendig for å forsvare våre egne sikkerhetsinteresser. USA og Sør-Korea må ta alle konsekvensene som følger av dette, sa en talsmann for kinesisk UD i forrige måned. Russland har også advart USA mot THAAD-planene.

Først brukt i Irak

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, og arbeidet med å få systemet operativt vil nå bli framskyndet, ifølge Hwang Kyo-ahn.

Visepresidenten på plass

USAs visepresident Mike Pence ble mandag fløyet med helikopter inn til den USA-ledede FN-basen Camp Bonifas like ved den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Han slo fast at tiden for "strategisk tålmodighet" overfor Nord-Korea er forbi.

– Vi ønsker sikkerhet gjennom fredelige midler, gjennom forhandlinger. Men alle muligheter ligger på bordet, sa Pence. Han gjentok at president Donald Trump håper at Kina vil bruke sin posisjon til å få Nord-Korea til stanse atomprogrammet sitt.

– Beskjeden fra USAs befolkning er at vi søker fred, men USA har alltid søkt fred gjennom styrke, sa visepresidenten.

Den siste tiden har spenningen mellom USA og Nord-Korea økt som følge av Nord-Koreas testoppskytinger av raketter, senest gjennom et mislykket forsøk i helgen.

– Tiden for strategisk tålmodighet er over. President Trump har gjort det klart at tålmodigheten til USA og våre allierte i denne regionen har rent ut, og vi ønsker å se forandring. Vi vil at Nord-Korea skal avbryte den uforsvarlige utviklingen av atomvåpen. Den gjentatte testingen av missiler er også uakseptabel, sa Pence.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.