Urolige etter u-båtbrann

Urolige etter u-båtbrann
Myndighetene i Russland forsikrer at det ikke er strålefare etter brannen ombord i u-båten Yekaterinburg i Murmansk. Bilde: HANDOUT

Murmansk (NTB-Reuters-AFP):

– Brannen på ubåten er fullstendig slukket, uttalte kriseminister Sergej Sjoigu i Moskva fredag formiddag, over 20 timer etter at brannen brøt ut om bord i atomubåten Jekaterinburg som lå i tørrdokk ved den russiske marinens verft i Murmansk.

Men uttalelsen er ikke nok til å berolige befolkningen i området.

– Når jeg hører og leser offisielle kilder, er alt under kontroll og alt rolig. Men på sosiale medier som Twitter og Facebook er mange svært urolige, det er nesten panikk, sier Jelena Larionova, journalist og leder for Barentspress, en organisasjon for journalister i Barentsområdet, til NTB.

– Meldingene der går ut på at offisielle kilder bare lyver og prøver å skjule den virkelige situasjonen, sier hun.

– Flere refererer til politi- og brannfolk de kjenner som skal ha sagt at situasjonen er mye farligere enn den beskrives offisielt. Noen folk med småbarn snakker om å forlate området, å evakuere. Men kanskje er det bare panikk. Det er vanskelig å vite, tilføyde Larionova.

– Kontroll

Etter at nyheten om brannen ble kjent torsdag kveld, var russiske myndigheter raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i Murmansk-området var normalt, og at det ikke var fare for radioaktive utslipp.

Ifølge det russiske departementet for krisehåndtering var fartøyets kjernereaktorer slått av på forhånd. Det russiske forsvarsdepartementet meldte at det ikke var atomvåpen om bord i den 167 meter lange ubåten som kan ha inntil 16 ballistiske raketter, hver med fire atombomber.

Krisedepartementet gjentok fredag at den brennende atomubåten ikke utgjør noen strålingsfare.

– Parametrene er innenfor de normale grensene. Det finnes ingen trussel mot befolkningen, sa departementet.

Motstridende

Men det er kommet motstridende meldinger om enkelte forhold fra myndighetene. Først het det at mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og var blitt evakuert. Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet.

Fredag morgen het det likevel at det fortsatt var mannskap om bord i den brennende atomubåten, og at minst ni personer var blitt skadd.

– De overvåker temperaturen og karbondioksidverdiene i alle seksjoner av båten, sa forsvarsdepartementet.

Det brant fortsatt i ubåten fredag morgen, ifølge nyhetsbyrået AFP, mens russiske myndigheter sent torsdag kveld sa at brannen var «lokalisert» og under kontroll.

For sent varsel

Norske myndigheter ble varslet altfor sent om brannen i den russiske atomubåten utenfor Murmansk, mener miljøstiftelsen Bellona.

– Det er betenkelig at norske myndigheter ikke ble varslet i henhold til varslingsavtaler som skal gjelde ved hendelser som kan medføre utslipp, sier daglig leder i Bellona, kjernefysiker Nils Bøhmer, til NTB fredag.

Bøhmer sa torsdag at han hadde inntrykk av at russerne opptrådte forsvarlig under slukkingen, men betegnet situasjonen som urovekkende. Grunnen var at ubåten nå ville ta inn vann i områdene der mannskapene vanligvis holder til.

– Dermed kan det også komme vann inn i reaktorområdet, sa Bøhmer.

Flammer og røyk

Flammene sto på et tidspunkt over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet som ligger i Murmansk-området.

Atomubåten Jekaterinburg er av typen K-84 og bygd på midten av 1980-tallet. Den veier nesten 20.000 tonn.

Russiske myndigheter mener brannen brøt ut etter brudd på sikkerhetsrutinene. Flammene skal ha oppstått i et trestillas og derfra spredt seg til det ytre skroget på ubåten.

President Dmitrij Medvedev ga fredag ordre om full etterforskning av brannen. Politiet mistenker uaktsom ødeleggelse av militært materiell. (©NTB)

Les mer om: