KRAFT

– Urealistisk å la oljen ligge nå

Kofi Annan tror på langsiktig endring.

Kofi Annan mener en satsing på ren energi vil gjøre at fossil energi automatisk skvises ut på sikt.
Kofi Annan mener en satsing på ren energi vil gjøre at fossil energi automatisk skvises ut på sikt. Bilde: Eirik Helland Urke
19. nov. 2012 - 15:41

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, malte et dystert bilde av konsekvensene av global oppvarming på  Zerokonferansen.

Han beskrev klimaendringer som en altomfattende trussel mot helse, sikkerhet, stabilitet og velstand, og det globale matvaresystemet.

Han pekte på at verden så langt ikke «har klart å finne visjonen, motet eller lederskapet» som trengs for å motvirke klimaendringene.

Etter en halvtime der Kofi Annan fikk snakke fritt om alvorligheten i de menneskeskapte klimaendringene, og kom med rosende ord om Norges klimaarbeid, ble han kjørt hardt på hva han syntes om norsk klimapolitikk i praksis.

Les også: – Klimaomleggingen større enn den industrielle revolusjonen

Ingen bråstopp

Det internasjonale energibyrået mener at verden må la to tredjedeler av de fossile energiforekomstene ligge dersom verden skal klare å holde oss innenfor togradersmålet.

Kofi Annan tar sterkt til orde for å kutte i subsidiene til olje og gass, men er imidlertid ingen stor tilhenger av bråstopp i utvinningen av fossil energi.

– Det er urealistisk å tro at man kan stoppe utvinningen av olje og gass. Vi må investere pengene i forskning, og endre verdens energisystem over tid, sier tidligere generalsekretær Kofi Annan på Zerokonferansen på Gardermoen.

Han tror verden vil endre seg etterhvert som forskningen kommer langt nok til at folk får tilgang til billig og ren energi.

Les også: – Vi trenger hver eneste dråpe av norsk olje

Vil satse på forskning

Annan ble spurt spesifikt om ikke Norge burde la en del av petroleumsressursene forbli i grunnen.

– Jeg tror heller dere må forsøke å finne gode kilder til ren energi, svarte Annan, og viste til at Norge ligger langt fremme her.

Han tror det ville vært liten aksept blant folk flest for å la ressursene ligge, i Norge som i andre land.

– Hvis Norge fortsetter sin forskning innen ren energi, og kommer opp med noe mer effektivt, vil det ikke bare være bra for Norge, men også for resten av verden. Over tid vil fossil energi bli skviset ut.

Les også: Det er teknologisk mulig å nå togradersmålet

Roser Norge

Han ble spurt om ikke Oljefondet burde vri sine investeringer i retning fornybar energi, ved å fase ut fossile investeringer, slik Zero har foreslått i Vil flytte 200 oljemilliarder til fornybar energi som ble lagt frem på konferansen tidligere på dagen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Heller ikke her ville Annan være bombastisk, og viste til at Norge allerede gjør mye internasjonalt.

– Norge har vært generøse og akseptert sitt globale ansvar mer enn noe annet land. De holder også løftene sine. På store konferanser blir store tall kastet ut. G20 vil gi penger til det og det. Så ender det opp med en pressekonferanse og en pressemelding, og vi er heldige om 20 prosent av pengene kommer, sier Annan.

Les også:

Den globale oppvarmingen går saktere enn antatt

Pappkrusaktivisme hjelper ikke kloden

Presset USA holder fast på togradersmålet

– Kinas CO2-utslipp har nådd EU-nivå  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.