OLJE OG GASS

Ungarsk tips førte til Statoil-razzia

 

Et lite ungarsk etanolfirma som ble avvist av prissettingselskapet Platts, tipset Europakommisjonen.
Et lite ungarsk etanolfirma som ble avvist av prissettingselskapet Platts, tipset Europakommisjonen. Bilde: Dag Yngve Dahle
18. mai 2013 - 17:06

Dette kan ha bidratt til razziaen mot oljegigantene Statoil, BP og Shell.

Selskapet Pannonia Ethanol, som lager biodrivstoff, forsøkte i fjor å delta i Platts pristjeneste, skriver Dagens Næringsliv.

– Platts ga oss aldri en grunn for hvorfor vi ikke fikk delta i tjenesten. Oppførselen var veldig merkelig og uprofesjonell og til slutt gikk vi til Europakommisjonen. De lyttet og stilte en rekke spørsmål, sier Eric Sievers, administrerende direktør i Ethanol Europe, holdingselskapet til Pannonia Ethanol, til Reuters.

Ingen kommentar

Overfor Dagens Næringsliv vil ikke Platts kommentere opplysningene nærmere.

– Jeg kan ikke kommentere nøyaktigheten eller unøyaktigheten i dette, skriver en kommunikasjonsmedarbeider i Platts i en epost til avisen.

Les også: Statoil risikerer milliardbot

- Prissamarbeid siden 2002

Statoil er mistenkt for å ha bidratt til manipulasjon av oljeprisen, noe som er et brudd på det såkalte kartellforbudet i EØS-avtalens artikkel 53. Shell og BP er også mistenkt i saken.

EFTAs overvåkingsorgan ESA mener det har foregått prissamarbeid helt siden 2002 og at oljeselskapene har gitt misvisende informasjon til selskapet Platts, som utarbeider prisindekser for energimarkedene.

Les også:

Prøver å lamme oljeproduksjon med cyberangrep

Skatteendringer kan velte Linnorm

Aasta Hansteen-saken er utsatt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.