IT

Ung entreprenør i maktens sentrum

Paul André Chaffey fra NHO og Marius Mansika Bråten på toppen av NHO bygget.
Paul André Chaffey fra NHO og Marius Mansika Bråten på toppen av NHO bygget. Bilde: Martin Jacob Kristoffersen
Martin Jacob Kristoffersen
19. okt. 2010 - 13:08

Over 150.000 barn og unge fra grunnskole- og opp til masternivå deltok i skoleåret 2009/10 i et tyvetalls prosjekter i regi av foreningen Ungt Entreprenørskap.

Over 17 000 personer fra bedrifter, organisasjoner og offentlige etater bidro som veiledere i skolen.

I dag får 30 utvalgte følge en næringslivstopp gjennom en arbeidsdag. En av de utvalgte er Marius Mansika Bråten fra Sandefjord.

Over 100% i fortjeneste

Paul Chaffey, tidligere stortingspolitiker og grunnlegger av NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, er glad for å ta Marius under sine vinger for en dag.

– Jeg syns dette er et fantastisk tiltak. Vi trenger mer av sånt, sier Chaffey.

På noen uker skapte Bråten og noen kamerater en minibedrift som endte opp med over 100 prosent i overskudd.

– Skolen jeg går på i Sandefjord er ganske stor, dessuten la jeg merke til at svært mange har med seg sine egne bærbare PC-er. Så vi tenkte at det måtte være et marked for tilbehør, for eksempel en veske å ha dem i, sier Bråten.

– Bedre, billigere, kulere

Han og kameratene ville tilby et produkt som var bedre, billigere og kulere enn det som er på markedet i dag.

De rettet blikket mot Kina, hvor produksjonskostnadene er lave. De fant en fabrikk som de mente hadde gode produkter av neopren.

Neopren er et vanntett, mykt og oljebestandig stoff som blant annet brukes i dykkerdrakter, ideelt for en laptop-veske.

– Vi kontaktet dem og bestilte mellom to og tre hundre vesker. Fabrikken brukte to uker på å levere dem. Det var litt språkproblemer, men det gikk bra, forteller Bråten.

Veskene kom i to esker to uker etterpå og minibedriften solgte dem via en selvlaget nettside.

– De gikk unna. Det var definitivt et marked for slikt, forteller Bråten.

Sårt tiltrengt tiltak

Kameratene investerte egne penger i prosjektet. Men de spredte risikoen blant venner og familie for å være på den sikre siden. Bråten forteller at han ikke sluttet å være nervøs før han fikk varene.

Paul Chaffey hyller tiltaket fra Ungt Entreprenørskap, og sier at tiltaket gir elevene en kombinasjon av teori og praksis som er sårt tiltrengt i skolene.

– Det er flott at ungdommen får prøve seg ut som entreprenører i relativt trygge omgivelser. Utdanningen i Norge er ikke et problem, det er mange som tar mastergrad. Men det er når de først prøver seg på noe slikt at de oppdager hvordan ting fungerer i virkeligheten, sier han.

Maktens korridorer

I dag er det høring i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, hvor Abelia og Chaffey er invitert. Denne skal selvfølgelig Marius Mansika Bråten også være med på.

– Har aldri vært med på noe slikt. Store folk, maktsentrum. Blir spennende å se, sier Bråten.

Bråtens drøm er å bli flyver. Det er noe med følelsen av frihet som appellerer til ham. Han utelukker ikke et eget flyselskap en gang i fremtiden.

– Hva skal vi gjøre når oljen tar slutt? Den diskusjonen må vi ta FØR det skjer, innleder Chaffey med ved det det runde bordet der utdanningsmakten sitter samlet.

Chaffeys unge protégé følger oppslukt med.

Les mer om: