ENERGI

Ukraina må ha hjelp fra venner for å holde strømmen på

I møtet med russiske angrep mot infrastrukturen importerer Ukraina stadig mer elektrisitet fra andre land.

Ukraina importerer nå stadig mer strøm fra andre land. Bildet er fra et kontrollert strømkutt i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kyiv i juni.
Ukraina importerer nå stadig mer strøm fra andre land. Bildet er fra et kontrollert strømkutt i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kyiv i juni. Foto: Alex Babenko/AP/NTB
11. juli 2024 - 10:22

Ukraina ble koblet på det europeiske strømnettet kun timer før den russiske invasjonen i februar 2022, skriver nyhetsbyrået AFP.

Etter en rekke russiske angrep på infrastrukturen knyttet til elektrisitet, har Ukraina måttet benytte seg av kontrollerte strømkutt. Samtidig øker importen av strøm fra Ungarn, Moldova, Polen, Romania og Slovakia stadig.

I juni utgjorde denne importen 858,3 GWH med strøm, en økning på 91 prosent fra mai. Ungarn var den største eksportøren, med 42 prosent av strømmen, tett fulgt av Slovakia. Ingen av disse landene har imidlertid villet gi våpen til Ukraina.

Disse importene, som er basert på bilaterale avtaler, gjør at Ukraina kan begrense strømkuttene til et par timer om dagen.

Samtidig krymper stadig Ukrainas hjemlige strømproduksjon. Ifølge tenketanken Green Deal Ukraine produserte landet 96.800 GWH med strøm i 2023. I 2021, før invasjonen, var produksjonen på 158.000 GWH.

Mer av slikt er det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil ha. Her står han foran et luftforvarssystem av typen Patriot.
Les også

Gir et IRIS-T luftvernbatteri: Norge gir 1 milliard kroner til luftvern i Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.