OLJE OG GASS

Uenige om virkemidler

VARSLET NEDTUR: Vi har lenge advart mot råkjør i petroleumsøkonomien, sier SVs Snorre Valen.
VARSLET NEDTUR: Vi har lenge advart mot råkjør i petroleumsøkonomien, sier SVs Snorre Valen. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Ole K. Helgesen
21. okt. 2010 - 07:05

Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener regjeringen har satt oljepolitikken på vent. Og at de ansatte i petroleumsrelaterte yrker må betale prisen.

– En ting er milliardene som går inn i oljefondet. Det er penger vi ikke får lov til å bruke. Men regjeringen glemmer alle de som vil miste jobbene sine. Det er de som vil merke dette på kroppen, sier Frp-politikeren.

PENGEBLINDE: - Det virker som om regjeringen har blitt pengeblinde når det gjelder CO2-rensing, mener Ketil Solvik-Olsen i Frp.
– En ting er milliardene som går inn i oljefondet. Det er penger vi ikke får lov til å bruke. Men regjeringen glemmer alle de som vil miste jobbene sine. Det er de som vil merke dette på kroppen, sier Frp-politikeren. FRYKT FOR JOBBER: Det er de som mister arbeidsplassene som vil merke dette best, sier Frps Ketil Solvik-Olsen. Mona Sprenger

Bakgrunn: Lofoten-olje hindrer ikke investeringsras:<br/> 4 av 10 kan miste jobben

LEDER: Stoltenbergs oljeparadoks

– Arrogant av Halvorsen

Han sier han blir skremt av flere politikeres lettvinte holdning til landets viktigste bransje.

– Vi hører politikere som SV-leder Kristin Halvorsen snakke om at siden det kanskje «bare» er olje for 500 milliarder kroner i Lofoten og at «bare» noen tusen personer i nord vil få nye jobber i oljevirksomhet. Jeg blir oppriktig bekymret når jeg hører dette. Det er vanvittig arrogant å si at hundrevis av milliarder og flere tusen arbeidsplasser ikke betyr noe.

– Vi advarte mot dette

SV mener derimot at politikerne har skapt situasjonen ved å gi oljeindustrien alt den har spurt om.

– Dette er utslaget av en politikk vi advarte mot, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, om det bratte fallet i oljeinvesteringer Norge står ovenfor.

Han mener at det politiske flertallet har vært kortsynte når de har lagt til rette for stadig høyere investeringstakt i petroleumsvirksomheten.

– Vi har argumentert for å redusere tempoet ved å sette et tak på hvor høye investeringene bør være. Jo høyere investeringsnivået er, jo brattere blir fallet når det tar slutt.

– Må omstille oss

Valen sier det ikke er riktig at SV vil gjøre investeringsfallet brattere ved å stenge for ny virksomhet.

– Det er ikke slik at vi er oljebransjens verste fiender. Vi vil ikke stanse all oljeutvinning. Men vi ønsker å dempe utvinningstakten for å gjøre landingen mykere den dagen oljen tar slutt. Dette ville også gjort arbeidsplassene i bransjen tryggere, samtidig som oljen hadde fått høyere verdi. Samtidig ville det vært mulig å starte overgangen til det vi skal leve av etter oljen, sier Valen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.