Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener regjeringen har satt oljepolitikken på vent. Og at de ansatte i petroleumsrelaterte yrker må betale prisen.
– En ting er milliardene som går inn i oljefondet. Det er penger vi ikke får lov til å bruke. Men regjeringen glemmer alle de som vil miste jobbene sine. Det er de som vil merke dette på kroppen, sier Frp-politikeren.
Bakgrunn: Lofoten-olje hindrer ikke investeringsras:<br/> 4 av 10 kan miste jobben
LEDER: Stoltenbergs oljeparadoks
– Arrogant av Halvorsen
Han sier han blir skremt av flere politikeres lettvinte holdning til landets viktigste bransje.
– Vi hører politikere som SV-leder Kristin Halvorsen snakke om at siden det kanskje «bare» er olje for 500 milliarder kroner i Lofoten og at «bare» noen tusen personer i nord vil få nye jobber i oljevirksomhet. Jeg blir oppriktig bekymret når jeg hører dette. Det er vanvittig arrogant å si at hundrevis av milliarder og flere tusen arbeidsplasser ikke betyr noe.
– Vi advarte mot dette
SV mener derimot at politikerne har skapt situasjonen ved å gi oljeindustrien alt den har spurt om.
– Dette er utslaget av en politikk vi advarte mot, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, om det bratte fallet i oljeinvesteringer Norge står ovenfor.
Han mener at det politiske flertallet har vært kortsynte når de har lagt til rette for stadig høyere investeringstakt i petroleumsvirksomheten.
– Vi har argumentert for å redusere tempoet ved å sette et tak på hvor høye investeringene bør være. Jo høyere investeringsnivået er, jo brattere blir fallet når det tar slutt.
– Må omstille oss
Valen sier det ikke er riktig at SV vil gjøre investeringsfallet brattere ved å stenge for ny virksomhet.
– Det er ikke slik at vi er oljebransjens verste fiender. Vi vil ikke stanse all oljeutvinning. Men vi ønsker å dempe utvinningstakten for å gjøre landingen mykere den dagen oljen tar slutt. Dette ville også gjort arbeidsplassene i bransjen tryggere, samtidig som oljen hadde fått høyere verdi. Samtidig ville det vært mulig å starte overgangen til det vi skal leve av etter oljen, sier Valen.