BYGG

Uenige om krav for passivhus

Tore Stensvold
25. juni 2009 - 12:13
Vis mer

De nye kravene skal nedfelles i en norsk standard, NS 3700.

Ingen enighet

Den vil ikke tre i kraft før Komité for Energi i bygninger har kommet fram til et felles forslag.

Det var håp om at det skulle skje på møtet torsdag 18. juni. Men ulikt syn på enkelte detaljer medførte en utsettelse.

– En mindre arbeidsgruppe skal komme med et omforent forslag til neste komitémøte 3. september. Da bør det bli enighet, sier komiteens leder Mats Eriksson fra Norsk Teknologi.

Energikilde og klimasoner

Ifølge Eriksson gikk uenighet om hvilke krav som skulle stilles til andel fornybar energi og til om og i tilfelle hvordan landet skal deles inn i klimasoner.

– Vi er svært nær enighet også på disse spørsmålene, sier Eriksson til Teknisk Ukeblad.

Enkelt for alle

Ett av medlemmene i komiteen, Petter Nøstdal fra Veidekke, mener at det ikke ligger noe dramatikk i at det ikke ble enighet nå.

– Det viktigste er å få på plass et regelverk som er enkelt og greit å forholde seg til for alle, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at EU allerede er i gang med å diskutere nullutslippshus, Zero Emission Buildings.

Krav driver utviklingen

– Vi må komme videre. Det er nye regler som drar utviklingen framover og får leverandørene opp på nye nivåer, sier han og minner om protestene fra vindusleverandørene da nye byggforskriftene kom i 2007, TEK07.

– Da ble det et ramaskrik om at over hundre vindusfabrikker i Norge måtte stenge. Nå har alle tilpasset seg nye krav, påpeker han.

Strengere krav

De nye kravene til lavenergi- og passivhus går lenger enn dagens energikrav i henhold til TEK 2007. Passivhuskrav er et nytt fenomen i Norge, inspirert av krav det tyske Passivhaus Institut utarbeidet på 90-tallet. De tyske kravene kan ikke overføres direkte til Norge, blant annet på grunn av klima.

Fra 1. januar 2010 innføres energimerkeordning for bolighus. Da må den nye standarden NS 3700 være klar.

– Kravene i NS 3700 og til energimerking må være koordinert, sier Mats Erikson.

Han ser for seg at miljømerke A tilsvarer passivhus, B er lavenergihus og C tilfredsstiller krav til energibruk i henhold til TEK 07.

Forskrifter for energimerking og krav til næringsbygg er under utarbeidelse og skal sendes på høring i løpet av høsten, får TU opplyst fra NVE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.