IT

– Tysk dom må få konsekvenser for Norge

STOPP: Norge må stoppe og tenke seg om, mener Liv Signe Navarsete, etter at grunnlovsdomstolen i Tyskland denne uken sa at datalagringsdirektivet strider mot grunnloven i landet.
STOPP: Norge må stoppe og tenke seg om, mener Liv Signe Navarsete, etter at grunnlovsdomstolen i Tyskland denne uken sa at datalagringsdirektivet strider mot grunnloven i landet. Bilde: Espen Zachariassen
3. mars 2010 - 07:19

Det må få følger for Norge at den tyske grunnlovsdomstolen mener gjennomføringen av EUs datalagringsdirektiv strider med tysk grunnlov, mener Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hun mener at Norge tidligst kan ta standpunkt til direktivet til høsten, etter at EU har gjennomført sin evaluering av direktivet.

Sletter alle data

Den tyske grunnlovsdomstolen avgjorde mandag at gjennomføringen av EUs datalagringsdirektiv i sin nåværende form er i strid med Tysklands grunnlov. Domstolen krever at alle opplysninger som til nå er lagret meg bakgrunn i loven, må slettes snarest.

Navarsete sier at norske myndigheter nå må gå grundig gjennom dommen fra Tyskland.

– Det som har skjedd, viser at direktivet er omstridt også i EU. Derfor er det viktig at vi går grundig gjennom dommen for å se om den har relevans for Norge, sier Navarsete til NTB.

Vel begrunnet skepsis

Hun understreker at skepsisen i brede lag, både i det politiske miljøet og i samfunnslivet ellers, er vel begrunnet og bør lyttes til ved en eventuell implementering i Norge.

– Vi må tenke oss grundig om før vi går videre med saken i Norge, sier Navarsete.

– Et slag i ansiktet

– Denne dommen er et slag i ansiktet på dem som har forsøkt å bagatellisere datalagringsdirektivets alvorlige konsekvenser for personvernet. Det vil være oppsiktsvekkende om Norge finner på å implementere et direktiv som EUs viktigste medlemsland finner grunnlovsstridig, sier leder i Stopp Datalagringsdirektivet, Lars Henrik Paarup Michelsen.

Han sier at datalagringstilhengerne i Arbeiderpartiet og Høyre ikke kan ignorere denne dommen.

På høring

Datalagringsdirektivet er for tiden ute på høring i Norge. Det er motstand i alle politiske partier mot direktivet. Høyre har ennå ikke tatt standpunkt, mens Arbeiderpartiet vil si ja til å innføre direktivet i det norske lovverket. Slik det ligger an i dag, må Ap ha støtte fra Høyre i Stortinget dersom det skal bli flertall for direktivet.

Tyskland er det andre landet i Europa hvor datalagringsdirektivet er klaget inn for en forfatningsdomstol. I oktober i fjor kom også den rumenske forfatningsdomstolen fram til at direktivet er grunnlovsstridig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.