OLJE OG GASS

Tvinges til oljejakt på Jan Mayen

Ole K. Helgesen
7. okt. 2009 - 08:39

Jan Mayen:

  • Kontinentalsokkelen rundt Jan Mayen er norsk, og den grenser opp til Islandsk sokkel. Norge og Island har en avtale om felles utnyttelse av eventuelle forekomster og gjensidig deltakelse innenfor et klart definert areal på begge sider av delelinjen.
  • Island og Norge har mulighet til å delta med en andel på 25 prosent i petroleumsvirksomhet som finner sted i den delen av området som ligger på det andre landets kontinentalsokkel.
  • På 1980-tallet samarbeidet Norge og Island om å få gjort seismiske undersøkelser på hele Jan Mayen-ryggen. Island samlet også inn seismikk på sin side av delelinjen i 2002.

Kilde: OD.

JAN MAYEN: – Jeg må få ta et bilde av dere, sier OLF-direktør Per Terje Vold til Marius Holm, Ingeborg Gjærum og Janne Solli.

Toppene fra Bellona, Natur og Ungdom og Direktoratet for Naturforvaltning er vanligvis oljebransjens erkefiender. I dag er det likevel få tegn til konflikter.

Vulkanøy

Olje- og energiministeren har invitert dem med på befaring på Jan Mayen, og alle hygger seg på den spektakulære vulkanøya midt ute i Atlanterhavet.

Men ingen av dem skjønner helt hvorfor de er der.

– Vi har ikke tatt til orde for at man skal undersøke dette området nå. Det er svært avsidesliggende og vil skape enorme utfordringer. Det hele virker litt surrealistisk, sier oljebransjens talsmann.

Vold ville helst at turen gikk til Svalbard. De nordlige delene av Barentshavet er mye mer spennende for oljebransjen.FORSTÅR INGENTING: OLF-leder Per Terje Vold og Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum er vanligvis enige om lite. Men ingen av de skjønner hva de har å gjøre på Jan Mayen. (FOTO: Ole K. Helgesen)
FORSTÅR INGENTING: OLF-leder Per Terje Vold og Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum er vanligvis enige om lite. Men ingen av de skjønner hva de har å gjøre på Jan Mayen. (FOTO: Ole K. Helgesen)

– Absurd

– Dette kom helt ut av ingenting, sier Gjærum.

Nestlederen i Bellona skjønner heller ikke noe.

– Det er helt absurd av regjeringen å åpne dette sårbare området. Jeg fatter ikke hva Olje- og energidepartementet tenker på, sier Holm.

Han frykter likevel ikke at det vil bli noen utbygginger her.

– Jeg tror det er usannsynlig at det finnes olje her. Uansett vil det ta så lang tid at det ikke vil være bruk for den hvis man skulle finne noe olje.

Revir

Gjærum, Holm og Vold spekulerer i om det er av geopolitiske årsaker OED så brått bestemte seg for å utrede dette området.

Tidligere i år utlyste Island flere blokker sør for Jan Mayen.

– Norge vil sikkert markere revir overfor islendingene, sier Gjærum.- Islands virksomhet er ikke en trussel mot norsk territorium, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. (FOTO: Ole K. Helgesen)
- Islands virksomhet er ikke en trussel mot norsk territorium, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. (FOTO: Ole K. Helgesen)

OD var ikke interessert

Teknisk Ukeblad kjenner til at Oljedirektoratet (OD) har hatt Jan Mayen langt nede på sin prioriteringsliste fordi sannsynligheten for funn regnes som liten.

Dessuten ligger området så langt fra land at det er vanskelig å tenke seg at det blir en utbygging. I så fall må funnet nærmest være på størrelse med Sjtokman-feltet.

OD ba departementet om å gjøre videre undersøkelser i Barentshavet og Lofoten. Blant annet ønsker geologene i direktoratet å studere mulighetene for olje- og gassfunn i Barentshavet Nord.

Ville fortsette i Barentshavet

Oljedirektør Bente Nyland bekrefter også dette overfor Teknisk Ukeblad.

– Våre prioriteringer var videre undersøkelser i Barentshavet og Lofoten og Vesterålen.

– Har dere ikke mulighet til å jobbe videre med dette nå?

– Nå må vi konsentrere oss om Jan Mayen. Hvis vi skal jobbe med Barentshavet og Lofoten i tillegg, må vi få ekstra bevilgninger.Avviser geopolitikk

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen understreker at det ikke er på grunn av at Island ypper seg at han ønsker å undersøke havbunnen 1000 kilometer fra norskekysten.

– Islands virksomhet er ikke en trussel mot norsk territorium, slår han fast.

Teknisk Ukeblad kjenner også til at OED ikke har hatt særlig tro på at det skulle komme noe ut av den islandske runden.

De fiskale rammebetingelsene islendingene legger opp til skal være så dårlige at det er vanskelig å se for seg at noen vil være interessert i å sette i gang risikofylte leteboringer.MUNTERT: Men OLF-sjef Per Terje Vold, Direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er uenige om utsiktene for petroleumsvirksomhet utenfor Jan Mayen. (FOTO: Ole K. Helgesen)
MUNTERT: Men OLF-sjef Per Terje Vold, Direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er uenige om utsiktene for petroleumsvirksomhet utenfor Jan Mayen. (FOTO: Ole K. Helgesen)

Uproblematisk område

– Hvorfor vil du da at Oljedirektoratet skal bruke de neste årene på å undersøke et område de har langt ned på prioriteringslisten?

– Det var en sum av faktorer. Først og fremst var det mindre komplisert fordi vi unngår konflikten mellom olje og fisk. Havforskningsinstituttet har sagt at oljevirksomhet i dette området ikke er en trussel mot fiskerinæringen.

– Så dere valgte dette fordi det var mest bekvemmelig?

– Ja, vi gjorde det.

– Men er det ikke viktig å undersøke områder som Barentshavet Nord, som OD ønsker?

– Det finnes definitivt mange områder å utrede. Men dette vil vi ikke ta stilling til nå. Vi skal revidere planen for Barentshavet i 2010.

Riis-Johansen å kunne levere fra seg en konsekvensutredning for området allerede i denne stortingsperioden.Godkjente planen

Forskningsdirektør Ole Misund ved Havforskningsinstituttet er også med på turen til Jan Mayen. Han har gitt statsråden klarsignal til å starte oljevirksomhet ved Jan Mayen.

Tidligere har Havforskningsinstituttet markert seg som en av de sterkeste kritikerne til en åpning av Lofoten og Vesterålen.

– Hvis det er noe sted olje og fisk går som hånd i hanske, er det utenfor Jan Mayen. Dette er ikke et gyteområde som utenfor Lofoten og Vesterålen. Og bare små deler av de store bestandene streifer innom her, ifølge Misund.

Selv om Havforskningsinstituttet har godkjent OEDs planer, har både Natur og Ungdom og Bellona protestert kraftig.

Det spørs om de ikke heller burde se på regjeringens beslutning som en seier.

Det spørs om de ikke heller burde se på regjeringens beslutning som en seier. - Hvis det er noe sted olje og fisk går som hånd i hanske, er det utenfor Jan Mayen, sier forskningsdirektør Ole Misund ved Havforskningsinstituttet. (FOTO: Ole K. Helgesen) Ole Helgesen

Les også: OLF slakter regjeringen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.