KLIMA

- Tviler på gjennombrudd i København

Mona Sprenger
23. sep. 2009 - 15:01

- Jeg håper København blir mellomsteget som må til for å få på plass en omfattende og ambisiøs klimaavtale, sier Drange, klimaforsker ved Bjerknessenteret for klimaforsking.

Midlertidig tiltak

Han følger FNs klimatoppmøte i New York med stor interesse.

USAs president Barack Obama gjentok tirsdag sin sterke støtte til en ny klimaavtale i København. Han fikk langt på vei følge av Kinas president, Hu Jintao, som også varslet kutt i økningen i CO2–utslipp. Landet vil blant annet plante skog på et område som er like stort som hele Norge, ifølge Aftenposten.

- Jeg tviler ikke på at Kina vil plante skog for å stoppe ørkenspredning. Jeg har selv vært i Kina og sett skogplantingen, men er i beste fall kun et midlertidig tiltak. Hva skjer om 30- 50 år, spør han.

Hvem skal betale?

Klimaforskeren mener at de reelle tiltakene ligger i å kutte utslippene i forbindelse med forbrenning av kull, olje og gass.

- Det ligger en kjempemulighet i å effektivisere gamle kullkraftverk i Kina, men det koster mer, sier Drange, som understreker at det fortsatt er uklart hvem som skal betale for klimakuttene.

- Spørsmålet er hvem som skal ha ansvaret for historisk å ha sluppet ut klimagassene. Over halvparten av utslippene står USA, Kina og de europeiske statene for. Det er et paradoks at så få land er så totalt styrende for jordens framtid.

Kraftig vekst

Det internasjonale energibyrået (IEA) kalkulerer med at de globale CO2-utslippene vil gå ned med 2,6 prosent i 2009. Dette er den største utslippsnedgangen på over 40 år.

Analytikere mener at nedgangen i utslippene skyldes finanskrisen.

- I perioden 2000 til 2007 steg klimagassutslippene med 3,5 prosent i året. I år har utslippene på grunn av finanskrisen gått ned med 2,5 prosent. Det har gitt oss nesten ett års pause i veksten, men det er ikke mye, understreke Drange.

Onsdag kveld deltar Jens Stoltenberg på en middag sammen med 25 sentrale land som jobber for en avtale i København. Vert er FNs generalsekretær, Ban Ki–moon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.