KRAFT

TV-teknologi brukes til rombelysning

Den samme teknologien som bakbelyser LCD-TV-er.

Tynn lysflate: LED-lys kommer i mange former. Teknisk sjef hos HDL Nordic, som importerer QL-light, mener syltynne lyspaneler basert på kantmonterte lysdioder er et godt alternativ.
Tynn lysflate: LED-lys kommer i mange former. Teknisk sjef hos HDL Nordic, som importerer QL-light, mener syltynne lyspaneler basert på kantmonterte lysdioder er et godt alternativ. Bilde: Odd R. Valmot
30. juni 2013 - 19:57

LCD-TV-er med såkalt kant-LED baklys dominerer markedet.

Lyset som skal sendes gjennom LCD-panelet sitter langs kanten av skjermen i form av en rekke lysdioder. De sender lyset innover langs skjermen og så avbøyes det ut ved hjelp av et spredesjikt.

Det samme prinsippet benyttes nå i form av lyspaneler.

Her sitter lysdiodene i det som ser ut som en ramme rundt glasset. På samme måte som i TV-ene vendes lyset nedover av et optisk diffusjonssjikt.

Panelene kommer i størrelser på 30 ganger 30, 45 ganger 45 og 60 ganger 60 cm. Det største, som passer inn i vanlige takelementer, har en LED-effekt på inntil 60 watt og det er temmelig kraftig belysning.

Les også: Her er grunnen til at Oslo satte full stopp på LED-utbyttingen

Varierende fargetemperatur

I stedet for å ha den samme fargetemperaturen i alle diodene, er de fordelt på to varianter.

Den ene typen er såkalt varmhvit på 2700 grader Kelvin, mens den andre er mer blåaktig kontorbelysning på 6000 grader Kelvin. De to fargetemperaturene kan dimmes sammen eller hver for seg slik at man kan blande den hvitfargen man foretrekker. 

De største panelene koster 1900 kroner, men da slipper man å tenke på nye lyspærer med det første. Levetiden er oppgitt til 50.000 timer, selv som det er et teoretisk tall. Lysdioder brenner ikke ut, men de minster effekt gjennom levetiden. 25.000 timer er kanskje et mer realistisk tall.

Lyspanelene fra QL-light importeres til Norge av selskapet HDL Nordic i Oslo.

Les også:

Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

Sparepærer holder ikke hva leverandørene lover

Vi kan spare energi tilsvarende 40 Alta-kraftverk  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.