T2

TV-selgerne kan for lite om TV

TEST: TV-bransjen satser knallhardt på 3D-TV-er og smarte TV-er. Men selgerne hos elektronikkjedene kan lite om dette.

Bilde: Håkon Jacobsen
Knut Paulsen, Dag Yngve DahleKnut Paulsen, Dag Yngve Dahle
9. des. 2011 - 10:29

Testfakta

 • Vi har agert "mystery shopper" i 35 forretninger hos elektronikkjedene i det sentrale østlandsområdet fra begynnelsen av september til midten av november 2011.
 • Ved hvert besøk har vi tatt kontakt med en selger og gitt uttrykk for at vi var interessert i å kjøpe en LED-TV av minst 40 tommers størrelse.
 • For å undersøke selgernes TV-tekniske kompetanse har vi stilt dem ti spørsmål knyttet til tekniske aspekter ved TV-ene.
 • Samtalen / besøket har tatt 15 til 20 minutter i hvert tilfelle.


TV-lingo

Hva er en LED-TV? En LED-TV er en LCD-TV med lysdioder som belysning.

Hva er kant-LED og bak-LED? På TV-er med kant-LED ligger lysdiodene i kanten av TV-en. Dette gir svært tynne TV-er. Bak-LED ligger lysdiodene bak skjermpanelet, og de kan skrus av når noe mørkt skal vises på deler av skjermen. Det gir bedre sortnivå og kontrast. En mellomting er kant-LED med lokal dimming, der hver av lysdiodene i kanten har bestemte områder på skjermen de lyser opp. Disse kan slukkes ved behov.

Hva er aktiv og passiv 3D?

Aktiv 3D er systemer der tv-en sender signaler il brillene om når hvert av glassene i brillene skal gjøres mørkere. De aktive brillene koster mye - regn med rundt 900 kroner paret. Med aktiv 3D kan det bli litt flimring, særlig om det er lyst i rommet og du har lysrør som lyskilde. Passiv 3D har glass med forskjellig polarisasjon. Passive briller koster noen få kroner og oppleves gjerne som roligere enn de aktive. Oppløsningen på passiv 3D er lavere enn på den aktive typen.

Hvor mange Hz trenger TV-en?

Vi anbefaler minimum 100 Hz. Det gir god nok oppdateringsfrekvens i de fleste situasjoner. Jo høyere Hz, jo mer flytende bilde. 3D trenger dobbelt så høy Hz for å gi det samme bildet som i 2D. TV-er med 600 og 800 Hz jukser ved at baklyset "flimrer" slik at oppdateringsfrekvensen dobles.

Hvilke videoformater støtter smart-TV-er?

Dette varierer. Enkelte TV-er støtter bare eldre standarder som MPEG2 samt eldre Divx-standarder. Nyere formater som MKV er ikke like ofte støttet. Litt særere formater som realmedia og Windows Media er heller ikke godt støttet. Ingen av dagens TV-er støtter flash eller java i websider. Enkelte nettsider har alternative videoformater for enheter som ikke støtter Flash, for eksempel Youtube.

3D-tv og internettkoblede tv-er (smart-TV-er) har vært tv-produsentenes store satsingsområder de siste årene. På de store elektronikkmessene IFA og CES har det i stor grad handlet om dette når produsentene har vist fram sine nyvinninger.

Men satsingen ser ikke ut til å ha nådd norske TV-selgere.

Det kommer fram i Teknisk Ukeblads test av elektronikkjeder, der vi har spilt interesserte tv-kunder hos de store kjedene i hele høst.

Har hull

I cirka halvparten av tilfellene bommet selgerne på 3D-spørsmål. I to av tre tilfeller feilet de på smart TV-relaterte spørsmål om støtte for ulike videoformater og tilgangen på applikasjoner (apps). I tillegg avdekker testen kunnskapshull når det gjelder støtte for Java, Flash samt betydningen av antall Hz.

 • En Lefdal-ekspeditør fikk spørsmål om aktiv kontra passiv 3D. Et ankepunkt mot passiv 3D er at det ikke gir 3D-bilder i full-HD-kvalitet. Men selgeren sa at også passiv 3D gir full HD-bilder.
 • En Elkjøp-ansatt sa 100 Hz er godt nok. "100 Hz holder også for 3D", var svaret. Sannheten er at man trenger dobbelt så mange Hz for 3D som for 2D.
 • En Expert-representant ble perpleks da vi lurte på hvilke videoformater vi kunne se med nettleseren i tv-en han anbefalte. Han avslørte at han ikke visste noe som om dette. "Du bør koble pc-en til tv-en med kabel", sa han.
 • En annen Expert-ansatt imponerte ikke når det gjelder info om medfølgende apps i tv-en han ville selge oss. "Dette vet jeg ikke så mye om", sa han rett ut og begynte å sjekke saken på Experts nettsider.

Elektronikkbransjen svarer: Bransjen: Produktene er så kompliserte

Se resultatene: Lefdal gjør det best

Støtte

Vi fikk servert mye rart i løpet av våre besøk i elektronikkbutikkene. Men det handlet ikke alltid om manglende kompetanse. Vi opplevde at selgere ikke kom med hele sannheten før vi presset dem litt.

I en Expert-butikk sa selgeren at tv-en støttet alle kjente videoformater. Men da vi spurte konkret om støtte for formater som Mkv og Avi, medgikk han at tv-en ikke støttet formatene. Det samme skjedde da vi spurte om støtte for Flash og Java.

Samme erfaring gjorde vi hos Lefdal. Der fikk vi også vite at tv-en støtter alle videoformater samt Java. Da vi lurte på om det betød at den støtter NRKs nett-tv og nettbankbruk, kom sannheten frem.

Det virker som selgerne satset på at vi ikke hadde peiling, slik at de kunne få oss til å tro at tv-en hadde det vi ba om.

Heldigvis traff vi også på enkelte selgere med suveren TV-innsikt. Flere var nyanserte og ærlige. Hos Lefdal fikk vi vite at "det ikke er så enkelt å sammenlikne antall Hz, siden det er flere måter å beregne Hz på. Enkelte produsenter bruker dessuten triks for å kunne oppgi høyere Hz-tall".

En kollega hos Elkjøp sa det slik: "Det viktigste er kvaliteten du opplever, ikke hvilke tall som er oppgitt".

Les også: Altibox gir kundene TV på alle skjermer

Renault med 37-tommer i døra

TU2011113020111125-TU-TV-testing-03109815_36_39 1111301440.jpg

Bommet

Testen viser at TV-selgerne kjenner til de mest elementære faktorene ved tv-ene de skal selge. De kan den grunnleggende teknologien knyttet til LED-tv og ulike typer LED-belysning.

Men enkelte feilet også på de enkle spørsmålene. Ved flere anledninger fikk det hele et komikkens skjær over seg.

 • En ivrig Elkjøp-selger strenet rett bort til en tv han ville selge. "Dette er en LED-tv som bør passe for deg og ditt bruk", sa han. Dette var en sannhet med sterke modifikasjoner. Tv-en var nemlig en eldre LCD-tv, ikke en LED-tv.
 • En Euronics-selger fikk problemer da vi spurte om kant-LED kontra bak-LED. Han sa rett og slett at det ikke finnes bak-LED-TV-er lengre, og at de var på markedet kun i en kort periode. Han mente at fordelen var at "fargene skulle vært bedre".
 • En blid SIBA-ekspeditør redegjorde med tilsynelatende sikkerhet for hva LED-teknologi er. Da vi ville vite hvilken LED-teknologi han anbefalte, ble han satt ut. LED-dioder bak eller i kanten av skjermen? Det viste seg at selgeren ikke en gang visste hva kant- og bak-LED er.

BILDESERIE: TV-nyhetene på IFA

Torkel Thoresen, Telenor Satellite Broadcasting AS 1004301201.jpg

– Trist

Torkel Aamot Thoresen, teknologisjef i Telenor Satellite Broadcasting, har inntrykk av at tv-kompetansen i elektronikkjedene er bedre enn før. Men noe ser ut til å ha skjedd.

– Vi vet ut fra egen erfaring at det kan være store kunnskapshull hos selgerne i de store kjedene, men inntrykket er at dette har bedret seg en god del de siste årene. Men tv-ene på markedet blir stadig mer kompliserte. De har ny funksjonalitet som kan være vanskelig å sette seg inn i, men funksjonaliteten kan ha stor verdi for brukeren hvis den brukes riktig, sier han.

Han mener dette særlig gjelder tv-er som kan kobles til nettet.

– Ja, det gjelder spesielt tv-er som kan vise video og annet innhold fra internett. Her er det viktig at forbrukerne får god og riktig informasjon i butikkene, og det er trist å se at dette ikke er tilfelle i dag, sier Thoresen.

– Bør rydde opp

Ingeborg Flønes, Forbrukerrådets direktør for forbrukerservice, ber bransjen skjerpe seg.

– De bør nå ta tak i problemene og se om de kan gjøre ting annerledes fremover, sier hun.

Får kundene god nok informasjon, må elektronikkjedene slite med færre klager og tvistesaker, ifølge Forbrukerrådet.

– Derfor vil de tjene på bedre opplæring. Som forbruker forventer du jo at selgerne har god nok kjennskap til produktene de selger, sier Flønes.

Les også: Lefdal gjør det best

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.