KRAFT

Turbinen skal bli velkommen

NORGE DELTAR: Et nytt EU-støttet prosjekt skal blant annet utvikle metoder som gjør det lettere å få vindturbinene godtatt av byråkrater, politikere og lokalbefolkning, og samtidig spare miljøet.
NORGE DELTAR: Et nytt EU-støttet prosjekt skal blant annet utvikle metoder som gjør det lettere å få vindturbinene godtatt av byråkrater, politikere og lokalbefolkning, og samtidig spare miljøet. Bilde: Colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
16. sep. 2010 - 12:00
Vis mer

Norge deltar i et EU-støttet prosjekt som skal øke aksepten for vindkraft og utvikle bedre miljøløsninger.

Initiativet «Good Practice Wind Project» ledes av Skottland. Åtte land inkludert Norge er partnere.

Målet er å utvikle metoder for å få vindprosjektene raskere gjennom byråkratiet, og samtidig skåne miljøet og skape lokal aksept.

Vil bli knutepunkt LEDER VINDPROSJEKT: Good Practice-prosjektet skal gjøre vinden mer akseptabel og sørge for at den gjør minst mulig skader på miljøet. Jim Mather, Skottlands nærings-, energi- og turismeminister leder prosjektet.
Vil bli knutepunkt LEDER VINDPROSJEKT: Good Practice-prosjektet skal gjøre vinden mer akseptabel og sørge for at den gjør minst mulig skader på miljøet. Jim Mather, Skottlands nærings-, energi- og turismeminister leder prosjektet.

Vil bli knutepunkt

– Europa har enormt potensial for landbasert vindkraft, og selv om sektoren vokser er det mye å gå på, sier Jim Mather, Skottlands nærings-, energi- og turismeminister ifølge avisen The Scotsman.

Skottland ønsker å bli et knutepunkt for utviklingen av fornybar energi som tidevanns- og vindkraft.

– Men internasjonal utvikling innen fornybar energi må skje i harmoni med miljøet. Derfor er GP-vindprosjektet viktig, sier Mather.

Vil skape aksept

Skottlands partnere i prosjektet er Irland, Spania, Belgia, Hellas, Norge, Malta og Italia. I tillegg er 17 ulike myndighetsorganer med som partnere.

Ett av målene er å gjøre lokalbefolkning med delaktige i vindprosjektene, og vise dem hva de har å tjene på vindkraften. Det har tidligere vært mye krangel om vindkraft, særlig i Storbritannia: Les saken her

– Dette prosjektet vil hjelpe oss til å utvikle en internasjonal lavutslippsøkonomi. Med så mye som en fjerdedel av Europas havvind- og tidevannsenergipotensial og et anslag på 10 prosent av bølgekraftressursene, er Skottland i god posisjon til å spille en rolle, sier Mather ifølge New Energy Focus.

Prosjektet støttes med 2 millioner euro (om lag 16 millioner kroner) fra EU-kommisjonen og er en del av Intelligent Energy Europe 2010-programmet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.