KRAFT

Tungmetall rett på fyllinga

FEILSLÅTT AVGIFT: Avfall Norge vil vurdere fjerning av deponiavgiften for å hindre at forurenset avfall havner på avveie.
FEILSLÅTT AVGIFT: Avfall Norge vil vurdere fjerning av deponiavgiften for å hindre at forurenset avfall havner på avveie. Bilde: ABB
Øyvind LieØyvind Lie
30. juni 2011 - 09:46
Vis mer

Avfall Norge får stadig henvendelser om at forurenset avfall går til ukontrollert behandling istedenfor til godkjente deponier. Dette kan være avfall som forurenset jord, knust betong og gateoppsop, skriver bransjeforeningen i et brev til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Gateoppsop kan inneholde miljøgifter og tungmetaller fra slitasje av bildekk og kjørebane.

Mye på avveie

Ifølge Avfall Norge er det mye som tyder på at gateoppsop og sand fra kummer behandles ulikt rundt omkring i landet.

«En del går påviselig til godkjente deponi, men det er forholdsvis store mengder som synes å være på avveie. Det kan derfor ikke utelukkes at gateoppsop også går til jordfyllinger eller annen ukontrollert disponering. Det samme kan gjelde for betong, lett forurensede masser mv», heter det i brevet.

Det vil føre til at miljøgifter og tungmetaller lekker rett ut i miljøet.

«Nettopp derfor bør gateoppsop (og en del annet uorganisk avfall) leveres til dagens moderne og kontrollerte deponier», skriver Avfall Norge.

Les også: Bellona-aksjonen: – Sa det var ufarlig

Endret bilde

Bransjeforeningen mener deponiavgiften har vært et effektivt virkemiddel, blant annet for å stimulere til materialgjenvinning og energiutnyttelse av avfall. Men etter at forbudet mot deponering av biologisk nedbrytbart avfall ble innført i 2009, er det ikke lenger behov for en avgift for å styre avfall oppover i avfallspyramiden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det viktige nå er i følge bransjeforeningen å få gateoppsop som er unntatt i deponiforbudet og en del annet uorganisk lavkontaminert avfall bort fra ukontrollert disponering og inn i avfallspyramiden slik at søppelet kan gjenvinnes eller varmen utnyttes etc.

Men sluttbehandlingsavgiften på deponering er ikke et tilpasset verktøy for å oppnå dette.

– Dagens avgift virker her mot sin hensikt. Miljøkostnadene som den primært er ment å dekke, vil også være høyere utenfor godkjente deponier. Vi mener derfor avgiften bør evalueres og vurderes fjernet, sier Avfall Norges assisterende direktør Henrik Lystad til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Stortingsmelding

Deponiavgiften ble evaluert og avgiftssatsene vurdert av Klif i mars 2009 og avgiften noe endret i statsbudsjettet for 2010 som følge av det, opplyser seksjonssjef Pål Spillum ved Klifs seksjon for avfallsbehandling og grunnforurensning. Han sier Klif vil svare på Avfall Norges brev, men at Klif ikke kommer til å ta initiativ til noen ny gjennomgang av deponiavgiften nå.

En gjennomgang blir ifølge Spillum kun aktuell hvis Miljøverndepartementet ber om det. Miljøverndepartementet jobber for tiden med en stortingsmelding om avfall.

Miljøverndepartementet kan overfor Teknisk Ukeblad ikke si om det er aktuelt med noen ny gjennomgang av deponiavgiften nå, men opplyser at de vil komme tilbake til saken i arbeidet med avfallsmeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.