Manglende regelverk for brønner knyttet til utvinnning av skifergass i staten New York, USA, har medført at det ikke har blitt boret og brønner satt i produksjon i den andelen av Marcellusformasjonen som ligger i delstaten.
– Regeverket er på plass allerede i mai, sier han.
Vann og sand
Marcellusformasjonen som også Statoil har eierettigheter i, er en av de største reservoarene for naturgass på det nordamerikanske kontinentet.
Utvinningen av naturgass fra disse formasjonene er krevende. Det bores et stort antall horisontale brønner hvor det brukes en blanding av vann og sand som settes under trykk for å sprekke opp fjellet, såkalt fraksjonering.
I disse sprekkene skilles naturgassen ut fra steinen/skiferen.
Les også: Statoil nektes gassboring
Mangler regelverk
– Problemet har vært at det ikke har eksistert noe regelverk knyttet til denne typen gassutvinning. Det er etablert regelverk knyttet til tradisjonelle gassreservoarer, men ikke til denne typen forekomster hvor det brukes vann, vannsand og noe kjemikalier for å sørge for at blandingen er glatt nok i brønnen, forteller Dice.
Forslaget til regler har vært på høring. Mer enn 10.000 høringsutalelser er nå til behandling før endelig regelverk skal foreligge i mai.
– Vi har hatt et godt samarbeid med delstatens geologiske myndigheter som regner med at regeleverket er klart allerede i mai. Da regner de med at det kan igangsettes boring allerede i august - september, sier Dice.
Vann er utfordringen
Det store problemet er vann.
– Folk er redde for at vi skal tappe vann fra deres drikkevannskilder, eller forurense deres drikkevannskilder, forteller John S. Logel, sjefgeolog i Talisman Energy Norge AS til Teknisk Ukeblad. Han arbeidet med utvinning av skifergass blant annet fra Marcellusformasjonen før han kom til Norge i høst.
– Det er utviklet en avansert seismisk teknologi for å overvåke oppsprekkingen i skiferen i sanntid. Med de verktøy vi i dag bestitter kan vi styre oppsprekking nøyaktig dit vi ønsker, sier han.
Som granitt
Blant annet har byen New York fått stanset videre arbeid med brønner i området der hvor byen henter sitt drikkevann med bakgrunn i at de er redde for at brønnene skal lekke og forurense byens drikkevann.
– Dette problemet mener vi er løst. Vi kan gjenbruke vår eget vann i de aller fleste brønnene, slik at vi ikke har behov for å tappe fra drikkevannskildene, sier Logel.
Det brukes ikke kjemikalier i produksjonsfasen.
– Vi vil unngå oppsprekking i nærheten av drikkevanskilder og det er umulig at eventuell væske frasbrønnen skal kunne bre seg til en drikkevannskilde. Det eneste som er tettere enn de formasjonen vi borer i, er stålkappen i brønnen, sier Logel som regner med at det blir gitt grønt lys for vidre boring av produksjonbrønner i delstaten New York i løpet av kort tid.