OLJE OG GASS

Tror Avaldsnes blir enda større

Ashley Heppenstall tror Avaldsnes blir enda større.
Ashley Heppenstall tror Avaldsnes blir enda større. Bilde: Håkon Jacobsen
Maiken Ree
30. sep. 2011 - 13:47
Vis mer

Lundin kalte inn til pressekonferanse fredag formiddag, i lys av de oppjusterte estimatene på Avaldsnes-funnet.

Selskapet har økt estimatene fra 100- 400 millioner fat til 800-1800 millioner fat utvinnbar olje. Nå er de samlede anslagene for Avaldsnes/Aldous-funnet på 1300 til 2600 millioner fat olje. Dersom de høyeste estimatene slår til, kan Avaldsnes og Statoils Aldous Major South bli det tredje største på norsk sokkel noen sinne.

Under pressekonferansen var president og administrerende direktør i Lundin Petroleum, Ashley Heppenstall, klar på at han tror området vil vokse ytterligere.

Lundin-sjef Ashley Heppenstall tror Avaldsnes har potensialet til å vokse. Det skal bores ytterligere fem avgresninger i lisensen for å avklare hvor stort det faktisk er. Lundin

Store felt blir større

– Funnet trenger mer avgrensning for å gi mer detaljerte estimater, og i min mening- øke størrelsen. Det er helt klart at strukturen har potensialet til å vokse. Store oljefelt blir normalt større. En av grunnene til dette er at det er et helt område i Avaldsnes-strukturen som fortsatt ikke er avgrenset, sier Heppenstall.

I løpet av november skal Lundin bore en avgrensningsbrønn i den sørlige delen av Avaldsnes. Dersom selskapet finner hydrokarboner, regner de med det vil ligge i størrelsesorden 300-400 millioner fat.

Det skal også bores i den østlige delen av Avaldsnes-området, hvor Lundin regner med å finne ressurser som kan øke den nedre delen av dagens estimat med 200 millioner fat olje.

Bommet med noen meter

Heppenstall berømmer letesjef i Lundin, Hans Christian Rønnevik, og hans team for å ha funnet Avaldsnes.

– Elf bommet på oljefeltet med kun et par meter i 1979. Det utrolige er at Avaldsnes ligger i hjertet av Nordsjøen, kun 35 kilometer fra eksisterende infrastruktur på Grane. Her er det også tilstrekkelig kapasitet i rørledningene, og vanndybden er overkommelig med 150 meter. Man kan bruke jackup i slike vanndybder. Dette er en standard utbygging som er gjort mange ganger før på norsk sokkel, sier Heppenstall.

Lundin har sikret sin posisjon i den såkalte Utsirahøyden, og er inne i samtlige lisenser utenom en.

Torstein Sanness vil ikke spekulere i operatørskap for en felles utbygging. Foto: Håkon Jacobsen Håkon Jacobsen

– Det har vært en del av strategien å være fokusert. Når vi får suksess og begynner å forstå området får vi en stordriftsfordel med at vi forstår helheten. Når en har et kompakt team som gjennom dialog kan skape virkelighetsoppfatninger, får vi suksess. Det ligger en bevisst kunnskapsgenererende strategi bak dette, sier Hans Christian Rønnevik til Tu.no.

Operatør?

Til tross for posisjoneringen vil ikke Lundin kommentere på hvem de ser for seg får operatørrollen for en felles utbygging av Avaldsnes/Aldous Major.

– Når det gjelder fordelingen av ressursene er dette bra for oss. Men det blir en kommersiell forhandling til slutt. Vi kommuniserer med Statoil om dette, så får vi se hva løsningen blir, sier Lundin-sjef i Norge, Torstein Sanness.

Statoil og Lundin er i ferd med å opprette et felles team som skal samarbeide om en utbyggingsløsning og legge løpet for veien videre.

Ønsker snarlig utbygging

– Hvor stort kan dette bli?

– Det er det vi ikke vet. Spør meg når vi har boret avgrensningsbrønnene som er planlagt. Men det er stor sannsynlighet for at det vokser, sier Sanness.

– Når kommer en PUD (plan for utbygging og drift)?

– Det ønsker vi ikke å svare på i dag. Jeg vil tippe at vi vil ha klart utbyggingsløsning, plan for levering av PUD og dato for første olje i 3. kvartal neste år, sier Sanness.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.